LANŠKROUN – Pivovarská zahrada byla dějištěm oslavy 20. výročí partnerství mezi městem s renesanční radnicí a polským Dzierżoniówem.

Když své projevy pronesli současní představitelé obou spřátelených stran, ujal se slova Jaroslav Karlík. Ten dorazivším prozradil, že spolupráce mezi městy fungovala předtím než dostala oficiální rámec. “My, když jsme přišli na podzim roku 1998 s Josefem Pilným na radnici, jako starosta a místostarosta, tak jsme se postarali prakticky o to, aby to ten rámec získalo,” ohlédl se zpět do minulosti bývalý lanškrounský starosta Jaroslav Karlík.

Vzájemné setkávání se a obohacování se z původní kooperace mezi firmami a školami rozšířilo mezi příspěvkové organizace a spolky. Hmatatelným důkazem dvacetileté součinnosti je nejčerstvější společný počin. “Jsem tady znovu na tomto místě, kde jsme zahájili projekt z Euroregionu Glacensis. Společně jsme tady zasadili stromy,” doplnila místostarostka města Dzierżoniów Dorota Pieszczuch. “Chtěl bych poděkovat z tohoto místa všem starostům, radám, zastupitelům, všem těm, kteří tu spolupráci podporují, rozvíjejí, za to, že vlastně ta spolupráce celých těch dvacet let přetrvala,” uvedl starosta města Lanškroun Radim Vetchý.

Pivovarská zahrada je celkově bohatší o 15 ovocných stromů, vyvýšené záhonky nebo bubínky, které během vystoupení takzvaně pokřtil host skupiny Next Level, jež obstarala hudební doprovod události, Jan Roller.

Hudební nástroj v zahradě zůstane, stejně jako panely dokumentující historii pivovarnictví v Lanškrouně. Tu příchozím přiblížila ředitelka městského muzea Marie Borkovcová. “Vedle sebe existovaly 2 pivovary. Měšťanský a lichtenštejnský, který vznikl v roce 1629, byl modernizován a potom v roce 1948 byl znárodněn,” sdělila ředitelka Městského muzea Lanškroun Marie Borkovcová.

Další změna vlastníka přišla v roce 1993. O šest let později pivovar zanikl. To však neplatí o česko-polském partnerství.