ČESKÁ TŘEBOVÁ – Dětem a mládeži bylo určené i osmé pokračování závodu “O Třebovského stěnoleza”, který je součástí Orlického Monkey cupu. Na lezecké stěně v areálu ZŠ Habrmanovy své síly porovnalo necelých 70 začátečníků a mírně pokročilých lezců. “Kategorie U9 je do 8 let, takže jsou tady nejmladší tak 6 letý a v kategorii U20, jsou závodníci do 19 let,” přiblížil ředitel závodu Jiří Cibulka. Každý závodník se postupně zúčastnil třech disciplín. “Tady jsme připravili takzvanou už “olympijskou kombinaci”. Leze se tady na obtížnost, na rychlost a v boulderingu,” doplnil Jiří Cibulka.

V boulderingu se leze bez jištění. Tato disciplína byla na závodech “O Třebovského stěnoleza” poprvé. “Měli jsme tam dvě trasy. Tu jednu jsem dolezla do konce, s tím jsem spokojená a tu druhou, tam to bylo těžký, tam to vlastně dala jen jedna holka z naší kategorie a podle mě jsem ze sebe dala to nejlepší,” prozradila nám Hana Šítková z orlickoústeckého HK DDM DUHA.

Vojtěch Slovák obsadil v kategorii U20 první místo. Při lezení na obtížnost ho stejně jako všechny ostatní čekaly dvě cesty. “Cesta to byla zajímavá, taková technická na další kroky, ale jinak poměrně jednodušší podle mě. Z těch co lezu,” sdělil nám Vojtěch Slovák závodící za HK Animo Žamberk/HK Choceň. Mezi chlapci zvítězil v kategorii U16 Václav Semerád, kategorii U13 ovládl Viktor Teichmann, v U11 uhájil své prvenství František Richtr a mezi nejmladšími byl nejlepší Jan Dománek.

První místo si v nejmladší dívčí kategorii vybojovala Linda Kolomá. “Závody jsou úplně výborný a lezlo se mi úplně skvěle,” prozradila Linda Kolomá z DDM Moravská Třebová. V kategorii U11 zvítězila Leontýna Dománková. Mezi děvčaty z kategorie U13 obsadila první místo Lucie Marešová. Dominika Serbáková si vybojovala pomyslné zlato v kategorii U16 a mezi nejstaršími patřilo první místo Zuzaně Morávkové.