SVINNÁ – Ve Svinné u České Třebové proběhl už 13. ročník tradičního běžeckého závodu Svinnský kros. Překonat traťový rekord, který drží Radek Hübl s časem 18 minut a 24 sekund, se pokusilo osm desítek sportovců.

Závod v průběhu let změnil název i délku tratě. Začal v roce 2003 a jmenoval se Běh Svinnou, tehdy se závodilo na 4,6 km. O rok později se trasa prodloužila na 5 400 m. A ve třetím ročníku si museli běžci poradit s rovnými 6 km. Běh Svinnou nahradil Svinnský kros v roce 2010. „Trasa se zdá, že je rovinatá. Hlavní závod je na 5400 metrů, je to šest devíti set metrových okruhů. Na to, že to vypadá velice lehko, tak lehké je první kolečko,” přibližuje závod pořadatel Jan Šimůnek. Svinnského krosu se mohl zúčastnit každý. Kromě závodních sportovců přišli také rekreační běžči.

Jako první doběhl Filip Záveský. Trať zvládl za 19 minut a 23 sekund. „Mám radost, ale bylo to dneska těžké. Radost je asi to, že jsem odolal soupeře, i sám sebe. Nedýchalo se mi úplně nejlépe, ale to je asi z toho vedra, to je takové… Vyschlo v krku člověk měl,” pověděl Filip Záveský. Pouze o tři sekundy později dosáhl cíle Ladislav Kučera: „Tyhle typy závodu mi docela sedí, takže jsem v celku spokojený. Sice mám horší čas o něco než minulý rok, ale to asi nebylo takové teplo. Vcelku se mi běželo dobře.”

Z žen byla nejrychlejší Adéla Stránská. Vyhrála s časem 25 minut a 8 sekund i přesto, že měla na trati problémy. „Udělalo se mi špatně asi ve třetím kole, tak jsem tam musela chvíli odpočívat, asi minutu, a pak jsem si řekla, že to přece nevzdám. Tak jsem to ještě doběhla, už pomaleji, ale naštěstí jsem měla náskok, tak mi to vyšlo,” řekla Adéla Stránská.

Traťový rekord zůstává v rukou Radka Hübla, který se letos nezúčastnil. V roce 2014 zdolal Svinnský kros za 18 minut a 24 sekund.