LANŠKROUN – 49. ročník Malého závodu míru přilákal do Lanškrouna mladé cyklisty a cyklistky nejen z České republiky, ale i ze zahraničí. Během tří dnů absolvovali 4 etapy a ujeli 141,6 kilometrů. Na startu stanulo 184 starších žáků a kadetek z Česka, Slovenska, Polska a Maďarska. Před rozdáním barevných trikotů a samotným startem třetí etapy se závodníkům ukázali i pozvaní hosté. “Je tady emeritní viceprezident pan Holeček, je tady Honza Smolík, je tady Honza Pospíšil – 20 násobný mistr světa, je tady Zdeněk Hasman – velmi úspěšný trenér a cyklistický veterán,” řekl předseda organizačního výboru Jan Morávek. “Je to unikum, že 49 let je bez přerušení takovej závod. Že je v Lanškrouně dobrá cyklistika, to vím dávno, protože my jako Rudá hvězda tenkrát v Plzni jsme tady měli líheň těch lepších a hromadu z nich jsme vychovali do reprezentace,” doplnil čestný host Zdeněk Hasman.

Po odstartování třetí etapy čekala závodníky necelých 43 kilometrů dlouhá trať s jednou rychlostní a třemi vrchařskými prémiemi. Cyklisté se vydali přes Horní Čermnou, kde došlo k hromadnému pádu. Trasa je dále vedla přes Dolní Čermnou, Dolní Dobrouč, Knapovec a přes Skuhrov zpět na náměstí Jana Marka Marků v Lanškrouně. “Dnešní etapa taky nádherná. Všechno tady zažili. Rychlý spurty, kopců si tady teda užili, hromadnej pád, to všechno musí zažít správnej cyklista,” popsal Zdeněk Hasman.

Souboj v cílové rovince vyhrál slovenský závodník Juraj Vrbík z Bratislavského Kaktus Bike Teamu s časem 1 hodina, 6 minut a 1 vteřina. “Je to pro mě velmi velký úspěch. Snil jsem o tom už 3 roky zpět, když jsem byl mladší, tak jsem tu byl poprvé. Se mi zdálo, že ti co vyhrávali byli fakt dobrý, tak jsem strašně rád, že se mi to podařilo a stále tomu nevěřím,” sdělil nám Juraj Vrbík. Jako druhý skončil reprezentant TJ Lokomotiva Beroun Richard Kobr. “Závod jsem si užil. Do kopců to bylo náročný, ale to druhý místo mě mrzí, protože za tou zatáčkou mi prostě už došlo a už se s tím nedalo nic dělat,” řekl OIK TV Richard Kobr. Třetí místo obsadil Robert Kobr taktéž z týmu TJ Lokomotiva Beroun. Z dívek si nejlépe vedla Anna Růžičková z Dukla Praha, která dojela 30.

Celkovým vítězem závodu se stal Ondřej Šilhavý z týmu KOVO Praha. Mezi kadetkami zvítězila Anna Růžičková jezdící za Duklu Praha. Příští rok čeká závod jubilejní 50. ročník.