foto: Česká Třebová – Lanškroun, 29.09.2019, zdroj: web HC Kohouti Česká Třebová, autor: Radek Hůlka

ČESKÁ TŘEBOVÁ – V první polovině zápasu to trochu skřípalo, pak se českotřebovský hokejový tým dostal do svižnějšího tempa a na domácím ledě získal povinné tři body. Z prvních gólů se radovaly dvě nové posily, útočníci Lubomír Korhoň a Jakub Dušan Vaňo.

Zápas měl slavnostní předehru. K významnému životnímu jubileu přijímal gratulace generální ředitel společnosti Rieter CZ Jan Lustyk, který obstaral také úvodní vhazování.

Kohouti skvěle začali. Ve 24. vteřině orazítkoval pravou tyčku lanškrounské branky Křečan, v čase 1:55 byl úspěšnější Korhoň – 1:0. V šesté minutě se na pravém křídle uvolnil Král, jehož střelu vyrážel brankář Misiorz. Po rychlém přenesení hry domácí hokejisté zazátkovali ve vlastní třetině, což v čase 5:55 potrestal důrazný Markl – 1:1.

Kohoutům pak nevyšla první přesilová hra, během níž spálil slibnou příležitost Prachař. V polovině první třetiny udeřilo na druhé straně. Po přihrávce Markla se mezi kruhy ocitl volný Pražák, který přesným švihem dostal hosty do vedení – 1:2. Vyrovnávacího gólu se čtyři stovky diváků dočkaly při další přesilovce. Nedovolený zákrok Pešky (hákování) potrestal tvrdou střelou od modré českotřebovský kapitán Fúzik – 2:2. V závěru mohl vedení na stranu Kohoutů překlopit Vaňo, jehož pohotovou teč vyrážel gólman Misiorz.

Druhá třetina začala sérii střeleckých příležitostí domácího celku. Ve 22. minutě trefil druhou tyčku Korhoň, vzápětí nedokázali skórovat obránci Holík a Daněk. Při hře v oslabení se Kohouti pustili bezhlavě do útoku, vyloženou gólovou šanci dvou lanškrounských hráčů zmařil brankář Nimmerrichter.

Hokejisté České Třebové se dostávali do tempa, jenže herní převahu nedokázali dlouho vyjádřit střelecky. Do vedení se dostali až ve 29. minutě, kdy se po hezké spolupráci s Holíkem a Filipem prosadil další nováček v dresu Kohoutů, slovenský útočník Vaňo – 3:2. Dvoubrankový náskok získali domácí využitím další přesilové hry, ve 37. minutě vypálil od modré prudce a přesně obránce Poul – 4:2.

V závěrečné třetině Kohouti svůj tlak vystupňovali a co bylo podstatné, přidali další tři branky. Ve 46. minutě předvedl parádní „ťukes“ třetí útok Kohoutů, poslední byl u puku Prachař – 5:2. O dvě minuty později předvedla podobný kousek dvojice Filip – Křečan, jehož střelu s obrovským štěstím vyrážel z brankové čáry lanškrounský obránce Boruch. Ke vstřelení dalších dvou gólů stačily Kohoutům necelé tři minuty. Jejich autory byly v 52. minutě Křečan – 6:2 a v 55. minutě Velinský – 7:2.

Česká Třebová – Lanškroun 7:2 (2:2, 2:0, 3:0)
Branky: 2. Korhoň (Fúzik, Pažourek), 13. Fúzik (Korhoň, Pažourek), 29. Vaňo (Holík, Filip), 37. Poul (Holík, Prachař), 46. Prachař (Velinský, Hemský), 52. Křečan (Filip, Hemský), 55. Velinský (Hemský, Poul) – 6. Markl (Pejcha), 11. Pražák (Markl).

Rozhodčí: Škorpil – Havel, Říha. Vyloučení: 6:3 (navíc Král 10 + do konce utkání za nesportovní chování). Využití: 2:0. Zásahy brankářů: 32:39. Diváků: 405.

Česká Třebová: Nimmerrichter – Holík, Žouželka, Daněk, Jemelka, Poul, Král, Kolařík, Hrubý – Vaňo, Filip, Křečan – Fúzik, Pažourek, Korhoň – Velinský, Prachař, Hemský.

Lanškroun: Misiorz – Kužílek, Boruch, Pražák, Štěpánek, Marek, Rozbroj – Pejcha, Holub, Markl – Malý, Řehák, Nastoupil – Čada, Poles, Peška.

Jan Lustyk, generální ředitel Rieter CZ Ústí nad Orlicí:
„Po první třetině to vypadalo na malé drama, nakonec se projevila herní převaha našeho týmu. Jsem rád, že hráči zabrali a vybojovali důležité vítězství. Rád bych poděkoval za přání a dárky, které mi předali starostka města Česká Třebová Magdalena Peterková, hokejisté a vedení hokejového klubu.“

Další výsledky: Chrudim – Choceň 5:3, Moravská Třebová – Litomyšl 7:3, Hlinsko – Světlá nad Sázavou 5:0.

Příští zápas – středa 2. října: ČESKÁ TŘEBOVÁ – CHRUDIM (18.30).

Redakce HC Kohouti Česká Třebová