VC_Turnov (foto: JUDO Česká Třebová z. s.)

Vážení spoluobčané, milí judisté a přátelé juda,

O první polovině roku 2021 musím napsat, že prakticky žádná nebyla. Sport a sportovní tréninkové a soutěžní aktivity byly paralyzovány vládními, případně ministerskými opatřeními v boji s virem, který, jak se zdá, na konci roku 2021 opět nabírá na síle. Nicméně v mezidobí se událo několik judistických akcí, o které se s Vámi chceme podělit.

Jak jsem již zmínil, 1. pololetí jsme byli rádi, jako další sportovní oddíly, že můžeme s dětmi opět začít trénovat a své síly jsme napřeli na pololetí druhé, které jsme odstartovali letním judistickým soustředěním v Teplicích. A ve velkém počtu, s kvalitními sparingy a se slušnými tréninkovými dávkami. Děti určitě rády vzpomínají na ranní výběhy k hradu Doubravka, na „míčové hry s Romanem“, na teplické schody a na randorové tréninky s dalšími oddíly z různých koutů naší krásné vlasti. A nesmíme zapomenout, že došlo i ke zkouškám na vyšší technické stupně KYU, které získali:

6/5. KYU – Ondřej Flek

5/4. KYU – Míra Hurt, Matěj Czajkowski, Tomáš Hájek, Tereza Krásová, Káťa Šedová, Jarda Šlesinger a Marek Zářecký

  1. KYU – Šimon Baláž, Káťa Kovářová, Lukáš Krása, Honza Škrkoň a Beáta Zemánková
  2. KYU – David Martinec, Matyáš Zářecký, Adam Janíček, Zora Zemánková

Všem úspěšným gratulujeme.

Po prázdninách jsme ještě s dalšími přáteli a rodiči strávili příjemný i náročný víkend v Polsku na řece Dunajec, a kromě jiného jsme oslavili i titul Akademického mistra ČR, jímž se stal Vítek Škrkoň. Gratulujeme.

Následoval 2. zářijový víkend, kde jsme urvali 2 stříbrné medaile na Mizuno Cupu v Brně zásluhou Vítka Škrkoně v kategorii mužů a Jardy Šlesingera v kategorii starších žáků. Gratulujeme.

Na konci září se udály 2 judistické akce. Tou první byla VC Mělníku, kde jsme vytěžili 3 stříbra zásluhou Kuby Najmana, Davida Martince a Jardy Šlesingera a 1 bronz zásluhou Petry Vážkové.

A historickou událostí českotřebovského juda je úspěšné složení zkoušky na 2. DAN v podání Karla Gregara ml. a Víta Škrkoně. Oba se tak stali po Lubomíru Novákovi a Martinovi Horském dalšími nositeli tohoto mistrovského stupně. A já si troufám tvrdit, že tímto to u Káji a Vítka nekončí. Gratulujeme.

Začátkem října to opět významně cinklo – Vít Škrkoň získal bronz na Mistrovství ČR mužů a zřejmě se již zabydlel ve váze do 90 kg. Pěkným 7. místem ho doplnil Tomáš Verner. Gratulujeme.

Zároveň jsme se s našimi mladšími a staršími žáky a žákyněmi vydali na Krajský přebor do Chocně, který byl kvalifikací na Přebor ČR. A kvalifikovali se Miroslav Šikula, Miroslav Hurt, Jakub Najman, Tereza Šmídová, Jarda Šlesinger, Simon Baláž, Lukáš Krása a Tomáš Hájek.

Koncem října jsme se zúčastnili tréninkového kempu v Pardubicích a po něm jsme odcestovali do Turnova na 1. ročník Podzimního poháru, kde zlato vybojovali Matěj Ducháček, Tereza Šmídová a Tomáš Hájek, stříbro získal Radek Krška, Kuba Najman, Šimon Baláž, Jan Škrkoň, Jarda Šlesinger a Beáta Zemánková a bronz mají Miroslav Šikula, Ondřej Flek a Vendulka Marie Fišerová. Všem gratulujeme.

Následuje listopad s Přeborem ČR staršího a mladšího žactva v Jablonci, kam již vlivem viru SARS-CoV-2 neodcestovali Jarda Šlesinger a Šimon Baláž. Ano, ani našemu oddílu se tento někdy zákeřný virus nevyhnul. Nejlepším umístěním se tak stalo 7. místo Jakuba Najmana s výslednou zápasovou bilancí 2:2. No, a jak my judisté říkáme, nemusí pršet, jen když kape.

Stejný víkend se konal i Český pohár mužů a žen v Jičíně, kde jsme vybojovali opět zlato. A zkuste si tipnout, komu se to podařilo. Ti pozornější již vědí – ano, opět Vítek Škrkoň. Ten chlap je k nezastavení.

Ještě před Mistrovstvím ČR dorostu proběhlo v Praze Akademické mistrovství ČR družstev, kde pomohla k akademickému titulu a zlatým medailím týmu MUNI i Petra Vážková a po dlouhé době se tak objevuje její jméno na výsledkové tabuli.

A konečně Mistrovství ČR dorostu se stalo dalším milníkem českotřebovského juda, když bronz ve váze do 90 kg vybojoval Jakub Verner. Gratulujeme.

V následujícím období bychom se chtěli zúčastnit ještě několika regionálních turnajů a před Vánoci zakončit tento zvláštní rok. Rok nemocí, restrikcí, názorových střetů, ale také rok medailových úspěchů, přátelství, lásky, naděje, důvěry a odpovědnosti.

Ještě jednou jménem všech trenérů i vedení oddílu juda gratuluji všem vítězům k dosaženým úspěchům, vyjadřuji čest poraženým a vám všem, judistům i nejudistům, přeji příjemný Advent, krásné Vánoce a vše nejlepší a pevné zdraví v roce 2022.

JUDU ZDAR!

ZPRACOVAL: Vlastimil Zemánek