ŘÍČKY V ORLICKÝCH HORÁCH – 57. ročník mezinárodního lyžařského závodu s názvem SKIINTERKRITERIUM je již minulostí. Tento závod žákovských kategorií ve slalomu a obřím slalomu se konal opět v Říčkách v Orlických horách. První závodní den odstartoval obřím slalomem. Mladší i starší kategorie žáků z šestnácti zemí čekaly dvě jízdy. “Jedna nedorazila, dvě byly další přihlášený, ale odhlásily se těsně před závodem, že to časově nestíhají. Závodníků máme teďka 205, přes 200 jich je tady,” řekl nám Jaroslav Křístek. Na černé sjezdovce, kde jezdila například i olympijská vítězka Ester Ledecká nebyly sněhové podmínky pro vlastní závod ideální. “Máme trošičku smůlu v tom, že sněhu letos máme až nadbytek. Nejdřív nám zmrznul, takže byl suchej, dnes nám na to chumelí, takže technická četa má podstatně víc práce než jiný roky,” zhodnotil Jaroslav Křístek.

Po prvním kole se ocitl ve vedení Ondřej Kalina, který závodil v kategorii U16. “Trať byla rozbitá, bylo to hodně pod bránama, ty koryta a já jsem zvolil stopu, že jsem byl nad branou. Tudíž jsem se do těch koryt vůbec nedostal a ve výsledku to byla nejrychlejší jízda,” popsal Ondřej Kalina. Jiným účastníkům se nedařilo dle jejich představ. “Úplně spokojenej s tím nejsem, udělal jsem tam pár chyb, ale pokusím se je ve druhý jízdě vylepšit,” dodal Daniel Ryška. “Teďka druhý kolo se mi zdála ta trasa těžší a jak jsem začínala, tak jsem opačně projela bránu, vůbec nechápu proč, ale prostě jsem to tak udělala. Ale jsem z toho ráda a příští rok se mi to povede,” svěřila se Linda Peterková. O své pocity ze závodu se s námi podělil i závodník z daleké Austrálie. “Jsem spokojený se svým výsledkem v prvním kole, ve druhém kole už to bylo horší, ale celkově to hodnotím jako úspěch,” řekl Max Kelly.

Vítězi obřího slalomu kategorie U14 se stali zástupci ze Slovenska, Sophia Polak a Josh Barfoot. Zlato si mezi staršími žáky odnesli Rebeka Jančová ze Slovenska a Ondřej Kalina z České republiky. Sobotní slalom zajeli v kategorii U14 nejrychleji Sophia Polak ze Slovenska a Andriy Salenko z Ukrajiny. Kategorii U16 ovládli Rebeka Jančová ze Slovenska a Ivan Mizintsev z Ruska. Celkové vítězství si obhájila slovenská reprezentace, která si odvezla 6 medailí a 261 bodů. Se 130 body se na druhém místě umístila Česká republika. Třetí místo obsadili Poláci, kteří měli na kontě 117 bodů.

Závody takové velikosti by se neobešly bez organizačního výboru a pomocníků. “Při vlastním závodě počítejte, že tady je 80, 90 lidí, kteří pomáhají na všech možných postech, ať to je na kopci, ať to je doprava, stravování a takový ty co běžně nejsou vidět, ale jsou k tomu potřeba,” upřesnil Jaroslav Křístek. Organizátorům a samotným závodníkům teď nezbývá nic jiného než se těšit na 58. ročník.