ČESKÁ TŘEBOVÁ – Dlouholetý pedagog a ředitel pražské konzervatoře Antonín Bennewitz, drobný živnostník, herec a režisér DS Hýbl Oldřich Bittl a hudební skladatel a dirigent řady divadelních orchestrů František Preisler.

To jsou českotřebovské osobnosti, na které se, z pohledu uměleckého působení ve městě, vzpomínalo na vernisáži výstavy, připravené k letošním březnovým jubileím. Všechny tři osobnosti byly představeny v životopisech, ale také ve fotografiích. Například Oldřicha Bittla, jehož 35 let od úmrtí si letos připomínáme, zachycují nejčastěji ve společnosti členů Divadelního spolku Hýbl. Zde dlouhá léta působil jako herec a režisér. Jen o pět roků méně, tedy 30 let, si letos připomínáme od úmrtí Františka Preislera.

Byť působil také v zahraničí, jako českotřebovský patriot doma oddirigoval řadu divadelních představení. Pořadatelé je připomínají dobovými plakáty i celkovým přehledem. Zajímavostí pak je historie Preislerova rodu. Posledně představovanou osobností je Antonín Bennewitz, u něhož si letos připomínáme 180 let od narození. Tento dlouholetý ředitel pražské konzervatoře byl rodákem z Přívratu, kde mu odhalili pamětní desku i pomníček. Právě v den vernisáže výstavy v České Třebové zahajovali Bennewitzův hudební festival. Pokud to sbírky muzea a rodinné archívy dovolí, chce Kulturní centrum v představování českotřebovských osobností pokračovat.