LANŠKROUN – Při návštěvě muzea se můžete ponořit do historie zimních sportů, zejména lyžování, a také prozkoumat vývoj v oblasti cukrářství. V prostorech bývalé konírny zámku je totiž k vidění výstava nazvaná “Na lyžích do cukrárny”.

Návštěvníci si mohou prohlédnout lyžařské vybavení z 30. až 50. let minulého století. Proměny výstroje a výzbroje dokumentují i další exponáty. Kromě sjezdařských, běžeckých, skokanských nebo kolečkových lyží mají příchozí možnost vidět historická vázání, takzvané lyžáky, vosky nebo jejich předchůdce tulení pásy.

Zajímavostí jsou nejrůznější druhy saní. Část výstavy věnované zimním sportům připomíná také historii lanškrounských lyžařských oddílů, nebo přibližuje současnou podobu skiareálů v okolí města.

Jiné oblasti lidských kratochvílí se věnuje druhá část výstavy. Předmětem zájmu je historie cukrářství. Tato expozice je umístěna v interiéru cukrárny z 30. let 20. století. Dobové zákusky a dorty, dózy, formy či kasa jsou v lanškrounském muzeu k vidění do 27. března.