ČESKÁ TŘEBOVÁ – Vernisáží byla zahájena výstava fotografií známého českotřebovského fotografa a galeristy Karla Šillera. Do Kulturního centra si příchozí přišli nejen prohlédnout jeho fotografie, ale také zavzpomínat na jejich autora, který zemřel před deseti lety. Návštěvníky výstavní síně Kulturního centra uvítaly klavírní skladby. Ludmila Kesselgruberová navázala slovy nejen o snímcích Karla Šillera, ale zejména o jeho životě. “Letos je to 10 let co českotřebovský fotograf, galerista a majitel reklamní agentury Ještě R Karel Šiller zemřel. Takže má to být připomínka tady tohoto neveselého jubilea,” řekla kunsthistorička Ludmila Kesselgruberová. Mezi hosty byla i manželka zesnulého umělce. “Byla jsem moc ráda, že si na mého muže vzpomněli po deseti letech, kdy zemřel a chtěla bych víceméně poděkovat a dát jim tak nějak najevo, že jsem jako hodně vděčná,” dodala Ondřejka Šillerová, manželka zesnulého.

Vystavené černobílé fotografie nejsou nijak záměrně uspořádané. Při jejich výběru se tvůrci zaměřili zejména na dva okruhy. “Jedna ta část by se dala zahrnout pod pojem struktury krajiny, struktury materiálů, apod. Druhá skupina jsou potom lidé, které Karel Šiller fotil. Oba dva tyhlety tématické okruhy on dělal dlouhodobě, a tak my jsme z těch fotek prostě udělali výběr,” přiblížila Ludmila Kesselgruberová.

Fotografovat začal v roce 1974 v souvislosti s narozením syna. Svou kariéru následně vyvíjel dál a v roce 1996 založil soukromou galerii Ještě R v České Třebové. “Dramaturgii prvního roku té galerie dělal Kotalík, pan profesor Kotalík, pražský kunsthistorik, který později stál i v čele památkového ústavu a dalších prestižních institucí a on mu zprostředkoval, otevřel cestu k naprosto špičkovým domácím výtvarníkům,” dodala Ludmila Kesselgruberová. Díky němu se českotřebovská veřejnost mohla seznámit s osobnostmi jako byl Oldřich Kulhánek, Adolf Born nebo Jiří Kolář. Výstava fotografií bude zpřístupněná ve výstavní síni Kulturního centra do 24. března.