ČESKÁ TŘEBOVÁ – Interaktivní výstava s názvem “Stromy jako domy” byla zahájena vernisáží v Městském muzeu Česká Třebová. K vidění je přes sedm desítek exponátů, které pro tuto příležitost poskytlo Moravské zemské muzeum. Úvodního slova vernisáže putovní výstavy se ujala ředitelka Městského muzea Česká Třebová Jana Voleská, kurátorka výstavy Veronika Fadrná a předsedkyně Českého svazu ochránců přírody Hana Grundová.

Samotné výstavní prostory jsou rozdělené do tří přirozených biotopů. “Je to biotop lesa, vody a sadu. V každém z těchto přirozených prostředí se nachází u lesa smrk a dub, jako zástupci běžně rostoucích stromů u nás. V sadu je to jabloň a u vody je to vrba,” přiblížila nám Veronika Fadrná. Zástupců hmyzu, ptáků i savců se na výstavě nachází přes 70 kusů. Návštěvníci si mohou prohlédnout preparát například chráněného čápa černého, divokého prasete, liščí rodinky, či různých sov a jiného ptactva. “Jsou tady velice pěkné exponáty, vycpaniny ve velice dobrém stavu a ty objekty jsou hodně velké, to mě i překvapilo. Například teda velká vydra nebo kormorán. To je velice hezké,” popsala své pocity z výstavy Hana Grundová.

Výstava je doplněná vitrínkami jak s dřevokazným hmyzem, tak například i s motýly. “Jsou tady i ukázky třeba celý soubor hálek, to jsou vlastně novotvary, které vytváří rostliny, když se brání před hmyzím napadením,” doplnila Hana Grundová. Dále jsou k vidění vejce od nejmenšího po největší, obrysy zvířat v jejich životní velikosti, houby a lišejníky. Opomenuty nebyly ani interaktivní prvky, které tři biotopy doprovázejí. “Jsou tu například hmatky s běžnými přírodninami, paroží, kopýtka srnců, daňků, jelenů, nebo třeba lebky zvířat,” řekla Veronika Fadrná. Zájem u návštěvníků vzbudily i počítače s reálnými zvuky zvířat. V jedné místnosti se nachází i “herna”, kde si zájemci mohou vyzkoušet tiskátka ve tvaru listů nebo se podívat do mikroskopu. Pro děti je připravený herbář z listů stromů. “Je tady dílna, kde si děti můžou zkoušet jednotlivé stopy, sestavování a je to udělané pro nejrůznější věkové kategorie, od nejmenších dětí až po středoškoláky. Takže to si myslím bude mít velký výukový potenciál,” dodala Hana Grundová.

Tato přírodovědně zaměřená výstava potrvá do neděle 17. března.