ČESKÁ TŘEBOVÁ – Tradiční mykologické dny má za sebou město Česká Třebová. Každoročně na ně zve místní Ekocentrum Podorlicko. Termínem se trefili do právě probíhající a podle odborníků nejlepší houbařské sezóny v letošním roce. Bylo se proto na co dívat a co určovat.

Zájem byl velký, a tak práce českotřebovských mykologů a ochránců přírody nebyla nadarmo. V pohotovosti byli od pátečního rána až do nedělního odpoledne. Celkem se pro výstavu podařilo nashromáždit 240 druhů hub z oblasti České Třebové, Chocně a Svitav. Byli mezi nimi i vzácné druhy ryzců a čirůvek z Červené knihy zákonem chráněných hub nebo přímo z České Třebové Šupinovka tmavošupinná ze Seznamu ohrožených hub.

Kromě obdivování zhruba tisícovky houbařských exponátů mohli návštěvníci výstavy zalistovat v mykologické literatuře od roku 1860 až po současnost, navštívit mykologickou přednášku Pavla Brůžka nebo si odnést houbařskou dekoraci od místní paličkářky. Po celou dobu výstavy byla v činnosti také mykologická poradna, která letos více jak kdy jindy pomáhala houbařům třídit jejich úlovky, přinesené přímo z lesa.