ČESKÁ TŘEBOVÁ (KOZLOV) – V sálu jedné z hospůdek v obci Kozlov se shromáždily zástupy lidí. Ty vyslechly úvodní slovo Jany Vejdovské, tedy ženy, která zažehla první jiskru, z níž následně vzešla výstava fotografií pod názvem “Jak bývalo v Kozlově”. Reprízu této expozice si nenechali ujít ani místostarosta města Česká Třebová Dalibor Zelený a hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.

V další části programu se veřejnosti představila dvojice Pavel Charvát a Filip Chudoba. Tito pánové se podíleli nejen na vzniku výstavy, ale také na vydání publikace nazvané “Pamětní kniha obce Kozlova”. Práce na tomto spisu v roce 1887 zahájil Josef Sitař. Dílo pojednává o každodenním životě i nejrůznějších mimořádnostech. “Tady v Kozlově se slavila svatba nějakého rakouského potentáta s nějakou princeznou. Takové překvapivé záležitosti,” poznamenala autorka námětu výstavy a spoluautorka knihy Jana Vejdovská.

Ze všech dorazivších asi nebylo mnoho těch, kteří by si novou publikaci nepořídili. Komu se nechtělo tísnit se ve frontě, mohl si zatím prohlédnout již zmiňovanou výstavu. Ta byla rozdělena do oddílů jako zábava, osobnosti, práce, počasí, stalo se, historie nebo Kozlováci. “Byly tam takové zajímavosti, že třeba šel krásný pohřeb, ale nevěděli jsme, kdo je v rakvi. A byly čtyři možnosti, takže se zjišťovalo. Nakonec jsme to uspokojivě vyřešili,” sdělila OIK TV Jana Vejdovská.

V letošním roce byla expozice doplněna o 3 nové panely.