LETOHRAD – Město Letohrad se připojilo k celorepublikové akci Brány památek dokořán v rámci Mezinárodního dne památek a sídel. Po celý den probíhaly komentované prohlídky po městě či v muzeu. Dění na Zámecké terase nasvědčovalo tomu, že se děje něco mimořádného i tam. Děti měly k dispozici kolotoč a k tanci či poslechu hrál folklorní soubor JARO z Ústí nad Orlicí.

Příchozí v průběhu celého odpoledne mohli zavítat například na výstavu dortů. “Je to výstava dortů a zákusků. Většinou se sejde kolem 30 dortů a zákusků je tak kolem tisíce až dvou tisíc,” přiblížila kurátorka městského muzea Dagmar Bednářová. Zájemci si zákusky či dokonce celý dort mohli koupit. Výběr byl různorodý, od ovocných, přes marcipánové nebo čokoládové. “Dorty se mohou zamluvit, po 4 hodině se je můžou lidé vyzvednout, aby tady na té výstavě něco zůstalo. Zákusky se prodávají hned,” dodala Dagmar Bednářová.

Dalším celkem byla výstava “Svatba aneb jak šel čas”. Návštěvníci mohli kromě svatebních šatů vidět také pánské obleky, doplňky či repliky dortů. Všechny exponáty patří do soukromé sbírky Nikoly Melicharové. “Snažím se vystavovat svatební šaty i se svatebním oznámením a fotografií, aby vlastně návštěvníci mohli porovnat, jak ty šaty vypadaly na nevěstě, když se v nich vdávala, nejen teda na té krejčovské panně,” sdělila nám Nikola Melicharová. Vystavené šaty pocházejí zejména z 20. století. U příchozích výstava sklidila úspěch. “Trošku jsem si zavzpomínala, protože tady je stejnej klobouček, ve kterým jsem se já vdávala a stejná korunka, ve které se vdávala moje maminka.” “Obdivuju ty návrhářky co to vymyslely, ty šaty, to je prostě dokonalost sama.” “Mě zaujalo to, že je vůbec možné shlédnout takovouhle výstavu, protože se mi hrozně líbí a já jsem takovej ten typ, kterej má takový ty starší věci prostě rád, takže mě se to líbí moc.”

“Zajímavostí je, že v té dřívější době se relativně často používala nejenom bílá barva, ale i jako různě barevné šaty. Samozřejmě to bylo dáno dobou, kdy byl nedostatek materiálu a textilu,” doplnila Dagmar Bednářová. Tato výstava byla obohacena i módní přehlídkou současných svatebních šatů. Předvedly se nevěsty, ženich i malá družička.