LETOHRAD – V sobotu 26. března 2022 se na Václavském náměstí uskuteční benefiční koncert na podporu Ukrajiny.  Na podiu se od 13.30 hodin představí místní muzikanti. Mezi nimi třeba ZUŠ Letohrad, Jak se plazí aligátor, Dolly-bus band

Nitere band i Tonic. Benefici podpoří zpěvačky Magdalena Urbanová (Kvapilová) a Veronika Anna Fialová (Mertová), které vyrůstaly v Letohradě a svůj hudební sen si plní v Praze. Všichni účinkující vystoupí bez nároků na honorář.

Koncertem bude provázet Jakub Hlaváček, zakladatel organizace HUFR (Humanitarian Unit of First Response), který se od začátku válečného konfliktu  zapojil do humanitární pomoci a z ukrajinsko-polských hranic vozí uprchlíky do bezpečí. Kromě operativní koordinace převozu uprchlíků do ČR pomáhají s plánem integrace Ukrajinců do společnosti a připravují výuku českého jazyka.

Mezi jednotlivými hudebními produkcemi bude Jakub Hlaváček vyprávět silné příběhy lidí, které ruská agrese vyhnala z vlasti a připravila je o domovy. Právě Jakub a jeho manželka Patricie přišli s nápadem uspořádat benefici pro Ukrajinu. Oslovili město i Kulturní centrum Letohrad, kde jejich nápad podpořili a akci uspořádali. Úmyslně zvolili pozdější termín, aby vyburcovali k další pomoci.

 Výtěžek z dobrovolného vstupného poputuje na účet Oblastní charity Ústí nad Orlicí, která peníze rozdělí mezi rodiny, které přišli do Letohradu nebo blízkého okolí.