DOLNÍ ČERMNÁ – Tradiční mezinárodní folklorní festival “Čermenské slavnosti” má za sebou 31. ročník. Jednotlivé koncerty mohli zájemci vidět v Žamberku, Lanškrouně, Olomouci, Neratově, Žampachu a samozřejmě v Dolní Čermné. Hlavní program tohoto svátku folkloru se každým rokem odehrává v čermenském Areálu zdraví a sportu. Nejprve byli organizátoři, partneři a zástupci jednotlivých souborů přijati u starosty Dolní Čermné Petra Helekala. Během odpoledne se návštěvníci mohli zúčastnit doprovodného programu. “Je tady řada řemeslných dílniček, kde si návštěvníci mohou vyzkoušet co umí nebo co by zvládli z těch lidových řemesel,” přiblížil ředitel festivalu Petr Ryba.

Podvečerní Galakoncert zahájil organizátor festivalu Petr Ryba. Diváci mohli spatřit soubory z České republiky, Slovenska a Panamy. Nisanka z Jablonce nad Nisou si s sebou na letošní slavnosti přizvala i děti. Slovenský Dětský folklorní soubor Popradčan představil své dovednosti v patnácti minutovém bloku. “Připravili jsme si dva tance, jeden je z oblasti Liptov a druhý je z oblasti Horehronie. Je tu úplně super, proto se sem i vracíme. Byli jsme tu s dětským folklorním souborem i v roce 2014 a velmi se nám tu líbilo,” svěřila se Eva Oravcová z DFS Popradčan. Z blízkého Ústí nad Orlicí dorazil soubor Jaro. Mezi vystupujícími nechyběla ani místní Jitřenka, která si připravila pásmo s názvem “Louka zelená”. “Je to pásmo, kde vystupujeme s hráběma, kosama. Kluci mají takové pastevecké hry, které se hrávaly. Inspirace je asi tak z běžného života, z dřívějšího běžného života,” sdělila nám Romana Uhlíková z DFS Jitřenka.

Jako poslední se na pódiu představil soubor z daleké Panamy. “Zakládají si na tom, že vlastně ty lidové tradice je potřeba udržovat, aby nezanikly, předávat je dalším generacím a v tom je jejich obrovská síla a jejich sympatie,” dodal Petr Ryba. “Náš soubor Alegría y tradiciones panameñas de bique Panamá si připravil dva bloky, přičemž první se zabývá představením kultury střední části Panamy, především krojů Asuero. Druhý blok se věnuje Darién regionu, který je plný tradičního rybářství a přímořského života,” přiblížil Blas Hernández, vedoucí souboru z Panamy.

Na tance navázal doprovodný program, který pokračoval až do večerních hodin.