ČESKÁ TŘEBOVÁ – Téměř zaplněný sál Kulturního centra Česká Třebová očekával, co přinese 21. ročník hudebního “Bennewitz festivalu”. Ještě než se mohly rozeznít nástroje prvních účinkujících, proběhlo slavnostní zahájení. Během něj pohovořila starostka města Magdaléna Peterková. “Celý festival je přehlídkou interpretů vážné hudby, ať už profesionálů nebo amatérů, a program je bohatý a domnívám se, že je zárukou příjemných a úžasných hudebních zážitků,” řekla Magdaléna Peterková.

Zmíněné hudební zážitky měl nabídnout hned úvodní koncert, který byl pojmenován “Svěcení jara”. Hlavní hvězdou večera byl houslový virtuos Jaroslav Svěcený. Ten návštěvníkům přiblížil, že období, kdy se příroda opět probouzí k životu, posloužilo jako inspirační zdroj celé řadě skladatelů. “Pro mě jarní muzika je například Beethoven a Jarní sonáta, nebo Ástor Piazzolla a Čtvero ročních období, které začíná jarem,” uvedl patron festivalu Jaroslav Svěcený.

Pokud se v programu objeví jméno argentinského zakladatele a průkopníka stylu Tango nuevo, nemůže chybět akordeon, a tedy ani mistr tohoto nástroje Ladislav Horák.

Takzvaně ke slovu se však dostala i díla českých autorů. Jaroslav Svěcený s klavíristkou Lucií Klárou Toth příchozím nabídli třebas Dvořákovu Sonatinu G dur.

Prostřednictvím jednotlivých skladeb cestovali účinkující společně s publikem nejen po celém světě, ale také v čase. “Vypravili jsme se od konce 18. století, protože Beethoven je ročník 1770, de facto až do dnešní doby, protože tam zazněla taky moje skladba, ale úplně stěžejní byli autoři romantičtí,” sdělil OIK TV účinkující patron festivalu Jaroslav Svěcený.

Z nich jmenujme například Sergeje Rachmaninova. Možná i ruský klavírista a skladatel ovlivnil legendární skupinu, kterou připomene koncert naplánovaný na 27. dubna. “Je to pořad nazvaný ´Queen Night´, tedy symfonické provedení Queenů, jejich největších hitů. Samozřejmě s tím, že kromě filharmonie vystupují také další sólisté,” navnadil milovníky hudby ředitel festivalu Josef Kopecký.

Bennewitzův festival bude pokračovat i v květnu, konkrétně 3. 5. Radostnou mší Josefa Vondráčka a 11. 5. vystoupením smíšeného pěveckého sboru Bendl a jeho hostů.