ČESKÁ TŘEBOVÁ – V klubu Modrý trpaslík se uskutečnila další divadelní premiéra. Soubor Triarius uvedl hru pod názvem “Leni/Hitlerova filmařka”.

Děj dramatu pojednávajícím o osobní zodpovědnosti, zaprodání se kvůli kariéře, manipulaci a manipulovatelnosti a dalších tématech byl zasazen do pořadu Johnnyho Carsona. “To je člověk, který skutečně dělal hlavně show, a bylo mu trošku jedno, jestli někomu ublíží, nebo neublíží, a taky bylo hodně znát na jeho talk-show, jestli s tím člověkem, s kterým mluví, sympatizuje, nebo nesympatizuje,” řekl ke své postavě Josef Jan Kopecký.

Carsonovým protějškem při fiktivním setkání ze 70. let minulého století byla Leni Riefenstahl. Tedy režisérka, jejíž snímky pomohly posílit mýty o tisícileté říši Adolfa Hitlera. V roli ženy vysokých kvalit uměleckých, avšak velmi kontroverzních lidských, se publiku představila debutující Jana Voleská, ředitelka Městského muzea Česká Třebová. “Více než nějaké historické pozadí mě vlastně zajímala otázka osobní zodpovědnosti za lidský život a přijetí, nebo nepřijetí, pocitu viny za určité skutky, kterých se člověk v životě dopustí,” uvedla představitelka Leni Riefenstahl Jana Voleská.

Se zodpovědností za vlastní činy se nemusí popasovávat pouze slavní, ale i “obyčejní” lidé z řad veřejnosti, kterou v představení zastupovala postava Berty. Němky, jež ani 30 let po konci 2. světové války neprohlédla. “Představení souvisí i opravdu s tou dnešní dobou. S tím, jak jsou běžní lidé manipulovatelní, jak ovlivňuje moc médií, jak je velice silná a jak ti lidé důvěřují tomu, co vidí, ať už na filmovém plátně, jako byly filmy Leni Riefenstahl, nebo v dnešní době na obrazovkách televizí, nebo na sociálních sítích,” sdělila OIK TV představitelka Berty Lenka Špaisová.

Premiéru hry “Leni/Hitlerova filmařka” ocenili diváci potleskem, možná tomu tak bude i při některé z repríz.