ČESKÁ TŘEBOVÁ – Po dvou letech se v České Třebové opět konala Národní přehlídka seniorského divadla. Tato celostátní setkání probíhají vždy po celý víkend a dává se v nich prostor amatérským divadelním souborům.

Zájem o účast na přehlídce projevilo přes dvacet inscenací. “Dramaturgická rada, která je složená z odborníků sedících v odborné radě pro činoherní divadlo zvolila osmičku těch, kteří k nám přijeli, včetně zahraničního hosta, což je vlastně poprvé na Národní přehlídce seniorského divadla,” řekl ředitel Kulturního centra Josef Kopecký. Do České Třebové byl pozván divadelní soubor z Belgie. Své představení Over mijn lijf (O mém těle) Belgičané přihlásili v rámci AITA/IATA, což je mezinárodní uskupení amatérského divadla. Seniorský kolektiv představil příběh o tom, jaké to je stárnout a co to obnáší. Herci hrají téměř beze slov, popisují své strádání a radosti, které jim jejich starší těla přináší.

Podstata přehlídky spočívá zejména v setkávání lidí se stejnými zájmy a ve zhruba stejném věku. “Soubory sem jezdí s tím, že je to možnost především setkání s obdobnými soubory letošní dramaturgie. Koneckonců je o dost jiná než třeba před dvěma roky, protože letos se urodilo obrovské množství komunitních divadel,” sdělil nám Josef Kopecký. Atmosféra této přehlídky bývá jiná. “Není to tak jako na ostatních přehlídkách, kde se hodnotí především kvalita inscenací, dramaturgická objevnost, apod. Nedělají se hlubokomyslné kritické reflexe inscenací, tady tomu tak není,” dodal člen lektorského sboru Milan Strotzer.

Herecký kolektiv musí být nejméně z padesáti procent složen z osob starších šedesáti let. Témata jednotlivých představení byla pestrá. Nechybělo monodrama, kabaret, pohádka, hořká komedie, úsměvná tragédie, autorské hry nebo dokumentární či komunitní drama. “Nemá žádné předkolo, čili soubory jdou rovnou na národní přehlídku, ale mají možnost, teda jeden z nich, postoupit na Jiráskův Hronov,” doplnil Josef Kopecký. Nominaci letos obdržela inscenace Divadelního klubu Jirásek z České Lípy “Tanga pro Ježíška”.