ČESKÁ TŘEBOVÁ – Zaplněný sál Malé scény v České Třebové měl možnost zhlédnout známou loupežnickou pohádku v podání divadelního kroužku Knoflíček z  Domu dětí a mládeže Kamarád.

Filmovou pohádkou režiséra Karla Smyczka a scénáristy Zdeňka Svěráka Lotrando a Zubejda se inspirovali vedoucí dětského kroužku, kteří ji s mladými herci převedli do divadelní podoby.

Celým příběhem provázel vypravěč, který posouval děj z českých lesů až do dalekého sultánství Solimánského, během představení tak muselo dojít k několika přestavbám kulis. Pohádka je tvořena i řadou písní Jaroslava Uhlíře a herci tudíž museli nastudovat také zpěv. “Zkoušení zpěvu bylo velice náročné, protože zpíváme naživo, nezpíváme teda do mikrofonu, takže děti to musí uzpívat, resp. uzpívat to přes reproduktory, takže je to docela náročné.” sdělila OIK TV Petra Štanclová, režisérka představení.

Na prkna, která znamenají svět se postavilo dohromady 22 mladých umělců, mezi nimiž byli i žáci teprve druhých tříd. Nejstarší divadelník již studuje na vysoké škole. Převážně dětské publikum herce ocenilo dlouhým potleskem.