zdroj: coaledu

LETOHRAD – Ve čtvrtek 23. května 2024 proběhlo v letohradském Domě kultury odpoledne plné vzdělání a technologie, pořádané neziskovou vzdělávací organizací coaledu, z. ú. Akce, která se konala od 14:00 do 17:00, představila širokou škálu aktivit pro děti a jejich rodiče. Vrcholem celého odpoledne byla přednáška o HOAX od Josefa Džubáka, která všem divákům zajisté otevřela oči.

Návštěvníci měli příležitost seznámit s jednotlivými oblastmi organizace, které se zaměřují na rozvoj technických a programovacích dovedností. „Jsme nadšeni z velkého zájmu, který jsme dnes zaznamenali. Rodiče i děti byli velmi zvídaví a nadšení z našich kroužků a kurzů,“ potěšilo ředitelku neziskové vzdělávací organizace coaledu, Jitku Krejsovou. „Je skvělé vidět, jak se děti zapojují a objevují svět programování a robotiky,“ dodala.

zdroj: coaledu

O kroužky programování a robotiky bude u dětí a studentů zájem!
Jedním z hlavních bodů programu bylo představení kroužků. Prvním je programování pro začátečníky, kde se děti od 3. do 5. třídy mohou naučit základy programování v prostředí SCRATCH. Tento kroužek je ideální pro ty, kteří chtějí vytvořit svou první hru a postupně se seznámit s pokročilejšími programovacími technikami. „Výuka ve Sratchi je ideální pro začátečníky, protože je tento programovací jazyk vizuálně intuitivní a bezpečný. Děti se tak mohou učit zábavnou formou,“ upozorňuje lektor tohoto kroužku Lukáš Hulec.

Pro starší žáky od 7. třídy až po studenty středních škol byl představen kroužek programování a robotiky pro pokročilé. Tento kroužek nabízí možnost pracovat s pokročilými technologiemi jako jsou Micro:bit, Arduino, Logo! Siemens a další. Studenti se naučí programovat drony, auta, modely, které si budou moci vytisknout na 3D tiskárně a dokonce vlastní roboty. „Ukážeme jim, jak oživit své nápady pomocí programovatelných mikropočítačů. Studenty provedeme celým procesem, od základů až po složité projekty,“ vysvětlil jeden z lektorů, Dominik Petráček.

Dospělí zjistili, jak na efektivní práci i osobní život
Další atraktivní nabídkou byl kurz psaní všemi deseti, vedený Gitou Umovou. Tento kurz pomáhá zlepšit rychlost a produktivitu práce na počítači. „Psaní všemi deseti je dovednost, která výrazně zvyšuje efektivitu práce. Účastníci kurzu si osvojí nejen rychlé psaní, ale také se naučí využívat klávesové zkratky, což jim pomůže ušetřit čas a zvýšit produktivitu,“ uvedla Gita Umová, lektorka kurzu. „Vidět pokrok účastníků v aktuálně probíhajícím jarním kurzu 2024 je pro mě vždy velkým potěšením.“

Návštěvníci se také seznámili s inovativním projektem coalbrain, který představuje novou

zdroj: coaledu

éru v oblasti automatizace a umělé inteligence. Coalbrain je virtuální zaměstnanec, který dokáže zpracovat různé úkoly rychle a efektivně, a to 24 hodin denně. „Coalbrain je jako každý jiný zaměstnanec, ale s tím rozdílem, že nikdy nespí, neodchází na dovolenou a vždy je připraven plnit úkoly. Je schopen zpracovat nabídky, faktury, reporty a mnoho dalšího,“ vysvětlil Marek Bartoš, projektový manažer společnosti coalsoft, která je partnerem coaledu. „Coalbrain je ideálním řešením pro firmy, které chtějí zvýšit svou produktivitu a minimalizovat lidské chyby.“

Falešné a poplašné zprávy na internetu? Nepropadejte panice!
Od 17:00 se konala přednáška na téma HOAX, kterou vedl Josef Džubák z HOAX.cz. Účastníci se dozvěděli, jak rozpoznat a vyhnout se nebezpečným a zbytečným řetězovým zprávám, phishingu, scamu a malwaru. „Naším cílem je informovat uživatele o nástrahách internetu, jako jsou hoaxy, phishing, scam a malware, které mohou ohrožovat jejich bezpečnost,“ uvedl Džubák. „Důležité je, aby lidé byli opatrní a nepodléhali panice.“

Hlavní informace, které si lidé z přednášky odnesli:

  • Rozpoznání hoaxů a falešných zpráv
  • Bezpečné chování na internetu
  • Ochrana před phishingem a scamy
  • Bezpečné používání e-mailových příloh a odkazů

Celé odpoledne bylo nejen vzdělávací, ale i velmi inspirativní. Rodiče i děti odcházeli nadšení, plní nových vědomostí a dovedností. Akce ukázala, že technologie a vzdělávání mohou jít ruku v ruce a přinést mnoho pozitivních zážitků.

O coaledu, z. ú.:
Coaledu je nezisková vzdělávací organizace zaměřená na podporu technického vzdělávání od dětí a mládeže, až po seniory. Organizace nabízí různé kroužky, kurzy a workshopy, které pomáhají rozvíjet dovednosti v oblasti programování, robotiky a dalších technologií. Stěžejním pilířem aktivit coaledu je pravidelné organizování přednášek, které šíří povědomí o on-line nebezpečí, které na lidi číhá v dnešní době na každém rohu. Kyberbezpečnost není radno podceňovat!

 

Autor TZ: Filip Červinka.