foto: Daniela Svobodová a Anna Adamů

ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Prodloužený studijní týden absolvovalo 44 studentů napříč ročníky i obory orlickoústecké uměleckoprůmyslové školy. Litovat však rozhodně nemuseli, protože oba dva dny prožili na poznávacím zájezdu Nizozemí. A domů do Ústí si přivezli pořádnou porci zážitků.

Květinový park s příchutí sněhu

Pod vedením vyučující anglického jazyka Michaely Krčálové, která pro studenty v uplynulých letech připravila poznávací zájezdy například do Itálie či Velké Británie, vyrazila výprava z umprumky v pátek 12. dubna. V sobotu brzy ráno začal zájezd prohlídkou skanzenu v Zaanse Schans. „Jedná se o restaurovanou vesnici složenou z několika mlýnů a obytných domů ze sedmnáctého a osmnáctého století. Pokračovali jsme do Keukenhofu, největšího květinového parku v Evropě. Ten je otevřen pouze dva měsíce v roce, takže množství návštěvníků bylo enormní,“ uvedla Michaela Krčálová z pedagogického sboru SŠUP a zmínila také typicky holandské rozmary počasí: „Odpoledne jsme sledovali projíždějící květinové korzo v nedalekém městečku Lisse, tématem letošního roku byla Flower Power. Průvod alegorických vozů vyzdobených květinami byl doprovázen živou hudbou, ale i sněžením, větrem a deštěm.“ Výprava studentů a pedagogů tak dorazila do autobusu notně promrzlá.

Nedělní Amsterdam

V hlavním nizozemském městě čekala na účastníky zájezdu řada pamětihodností. Ať už nejstarší dochovaný kostel ve Čtvrti červených luceren, náměstí Dam a historický dvůr Begijnhof. Studenti uměleckých oborů nemohli vynechat návštěvu největšího zdejšího muzea, jímž je Rikjsmuseum. „Tam si žáci pod vedením paní učitelky Koupilové prohlédli Síň slávy s nejvýznamnějšími exponáty muzea, tedy Rembrandtovou Noční hlídkou nebo Vermeerovými díly. Bohužel jsme se nedostali do Van Goghova muzea, což pokládám za jediný nedostatek programu,“ zmínila ojedinělou „programovou kaňku“ Michaela Krčálová, pro kterou jinak pozitiva jednoznačně převažovala: „Program jsme ještě obohatili hodinovou projížďkou po grachtech, které jsou zapsány na seznam světového dědictví UNESCO. Z lodi jsme měli možnost vidět město z jiné perspektivy a také alespoň zahlédnout stavby, k jejichž návštěvě nám už nezbyl čas, například filmové museum Eye. Doufám, že se studentům v Amsterdamu líbilo a vrátí se tam i třeba z důvodu návštěvy známého muzea.“

Posledním zastávkou nizozemského putování se pro české školáky stalo místo odpočinku Jana Amose Komenského v Naardenu. Společný snímek u pomníku světoznámého pedagoga a myslitele spojili s návštěvou nedaleké kaple.

Mgr. Jan Pokorný