ÚSTÍ NAD ORLICÍ – O další tři body by se měl rozšířit kamerový dohledový systém v Ústí nad Orlicí. Ten má za sebou i vyřešení dvou závažných trestných činů, které se staly v centru města v lednu.

Počátek kamerového systému provozovaným městskou policí se v Ústí nad Orlicí datuje od roku 2004. “K dnešnímu dni máme deset kamerových bod. nejnovější kamerový bod, který nám přibyl v prosinci loňského roku je před prostorem Finančního úřadu, tak abychom byli schopni monitorovat tři směry ulice Masaryka,” řekl pro OIK TV ředitel velitel polici Martin Faltus.

Ve schváleném rozpočtu na letošní rok se počítá s dalšími novými kamerovými body. “Máme plánovány tři nové kamerové body: u katastrální úřadu a v jeho bezprostředním okolí, v prostoru křižovatky u Avionu a na nádraží Českých drah. Na tuto akci je z rozpočtu města vyčleněno 900 tisíc korun,” dodal Faltus.

I když se na jednu stranu mluví o tom, že kamerami ve městě je potlačováno právo na svobodu. Na druhou stranu se někteří lidé pod kamerami cítí bezpečněji. Takže jim přibývání počtu kamer nevadí. Teď se děje takových věcí jako i ty mladý  jsou až moc agresivní. Nevím, jak bych to řekla, ale mě by to nevadilo, kdyby ty kamery přidali,” řekla jedna paní v anketě OIK TV na Mírovém náměstí. Další muž dodal: “Naprosto schvaluji! Já bydlím dole na Hečmandě a je to asi tři neděle, tam v noci nějaký vandal poškodil čtyři auta. Bohužel tam právě nejsou kamery, takže to tam nebylo zaznamenaný a kdyby tam byly, tak už ho mají.”

Kamerové body, které se budou dělat v letošním roce jsou plně digitální ve vysokém rozlišení a budou napojeny na optickou síť kabelové televize na místo bezdrátových analogových spojů. Stejných parametrů dosáhnout i stávající body, které doslouží a jejich technologie se bude muset obnovit.