Vánoční dům v Ústí nad Orlicí, v ulici Za Vodou v Hylvátech. (foto: Stanislava Dvořáková)


ÚSTÍ NAD ORLICÍ
– Poslední víkend před blížícími se svátky zimu s bílými závějemi zdaleka nepřipomíná. S tmavým večerem bez hvězdné oblohy se vytrácí i romantika nadcházejících Vánoc. Při procházce setmělými ulicemi města však najednou mezi spletí pozůstatku ojíněných větviček prosvítá vzdálená záře. Stal se snad zázrak? Ne, to jen lidská ruka vytvořila kouzelný pohádkový vánoční sen.

Na zářícím domě v Ústí nad Orlicí-Hylváty, v ulici Za Vodou, má zásluhu sedmnáctiletý Vítek Hübl, který si tak splnil dětský sen pro radost nejen sobě, ale i rodinných příslušníků a četných návštěvníků. V obraze zimní faty morgány jako by stáhl z vesmírných dálek tisíce hvězd, které proměnil v 22.572 světýlek pozemského ledového království.

Přicházejícího návštěvníka pak vedle svítícího domu, podobajícího se v zajetí kouzelného třpytu ledovému zámku, vítá obrovský sněhulák s pobídkou vstupu do království paní Zimy s jejími stříbrem se lesknoucími krásami.

Kouzelná brána s alejí světel je úvodem do zimní krajiny, kde v návěji sněhu další sněhulák dohlíží na skupinu rampouchů zdobících cimbuří a ledovou plochu bazénu pro zimní radovánky bruslařů i lyžařů. Sněhobílé peřiny si užívají i četná zvířátka, kde pozorný pozorovatel může objevit pastýře vycházejícího z jeskyňky se svými ovečkami.

Zde se odvíjí další tradice zimní čarovné noci, a to betlémský příběh, kde v slaměném přístřešku se ukrývá vedle kolébky s dítětem Marie a Josef v podobě vyřezaných postav v životní velikosti. Doprovázející tichý zvuk vánoční hudby občas protne jemný cinkot zvoničky, kdy procházející návštěvník si zazvoněním splní své tajné přání. Kdo věří ve vyšší moc, má ještě možnost vhodit svůj dopis do schránky Ježíškovy pošty. Ať je to tak nebo tak, rozzářené oči těch nejmenších jsou neklamným příslibem naplnění požadovaného dárku Štědrého večera pod domácím nazdobeným stromečkem.

Pod dojmem příjemné sváteční atmosféry vchází návštěvník do světelného tunelu, který ukončuje pouť pohádkovým světem Konec této cesty však otevírá jiný, tolik známý, málo přívětivý současný svět. Jelikož však každá pohádka má šťastný konec, i zde zářící červená koule s iluzí tepu srdce umístěná na horní části tunelu přináší symbol naděje spokojeného života, radosti a lásky.

Stanislava Dvořáková