Česká Třebová – Tradiční Jabkancová pouť opět přilákala tisíce milovníků sladkých bramborových placků s tvarohem k chalupě U Kostelíčka. Zhruba šedesát dobrovolníků začínalo s přípravami ještě za tmy, první zájemci dorazili už v půl páté ráno.

Spotřeba surovin dosáhla rekordních množství. „Deset metráků brambor, 120 kilogramů tvarohu, 40 kilogramů práškového cukru, 40 krystalů a 400 vajec,“ vyjmenovala Eva Motyčková, pořadatelka ze Spolku od sv. Kateřiny.

Příprava probíhala podle tradičních postupů. „Brambory se uvaří ve slupce, oloupají se, rozemelou a utlučou v speciálním tloučku. Udělají se placky, naplní sladkým tvarohem a upečou na suché litinové pánvi bez omastku,“ vysvětlila Jitka Hanzlíčková ze Spolku od sv. Kateřiny.

Kvalitu kontrolovala sama hlavní pořadatelka. „Vždycky první ochutnávám, abych jim řekla, jestli to mají dobře osolené. Pak už na to nemám chuť,“ přiznala Motyčková.

U pece panovala vydřená atmosféra. „Je tady krásně teplo a hezky zlatavé. I když je to náročné, děláme to s láskou,“ pochvaloval si Václav Unzeitig, obsluha pece, který dohlížel na správné propečení každého jabkance.

Zájem byl obrovský, někteří návštěvníci si objednávali i stovky kusů. Program doplnily komentované prohlídky rotundy svaté Kateřiny a vystoupení Jabkancové sešlosti. Příští rok oslaví akce pořádaná Spolkem od svaté Kateřiny 65. výročí.