ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Objekt orlickoústecké Perly, kde se v roce 2009 zrušil provoz, znovu ožil. Ne, nevrátila se sem výroba, to jen organizátoři, město a místní sdružení Spousti, otevřeli dveře objektu veřejnosti a na jeden den tam nastěhovali nejrůznější aktivity a služby.

Akce dostala název PERLA ŽIJE! a v sobotu 7. září opravdu žila, ať už obchodem, kulturou nebo besedami s workshopy. Cílem bylo získat co nejvíce podnětů, co a jak s Perlou dál. Připraven o tom diskutovat byli jak starosta města Petr Hájek, tak odborníci z řad architektů a souvisejících profesí. Organizátoři jim k tomu vymezili speciální pódium, kde se diskuse za účasti veřejnosti odvíjely. Zároveň byly k prohlídkám zpřístupněny bývalé provozy a související objekty. Do některých organizátoři umístili nonstop kino, jiné své příběhy vypovídaly výstavami nebo autentickými zvuky. Nechybělo hlídání dětí nebo zábava ve formě skákacího hradu nebo jízdy na kolečkových bruslích. Na kulturním pódiu zase probíhaly veřejné koncerty.

Podle organizátorů prošlo během akce objektem Perly na dva a půl tisíce lidí. Na Zeď nápadů mohli připojit své podněty, v Očistném ohni spálit v souvislosti s Perlou veškeré sváry a křivdy.