ÚSTÍ  NAD ORLICÍ – Přestavba budovy, která v ulici Dukelská v minulosti sloužila jako ubytovna, byla naplánována tak, aby došlo k dokončení během dvanácti měsíců roku 2018. Většina úprav byla zhotovena v prvních dvou třetinách uvedeného období. “V budově máme dokončeny ve čtyřech patrech vnitřní rozvody. Včetně topení a nových radiátorů. V suterénu momentálně probíhají práce na vodorovné hydroizolaci a přípravné práce pro pokládku nových betnových podlah,” shrnul dosavadní průběh referent odboru rozvoje města Městského úřadu Ústí nad Orlicí Michal Nezdařil.

Dalším úkolem, který bude třeba dokončit v rámci první fáze rekonstrukce čtyřpodlažního domu, je výstavba nového bezbariérového výtahu. “První etapa byla prodloužena do konce března 2019, následně by měla navázat druhá etapa, která bude zahrnovat rekonstrukci 4. nadzemního podlaží a zateplení vnějšího obvodového pláště budovy,” sdělil OIK TV Michal Nezdařil.

Zmíněná navazující část přestavby se v současné době projektuje. Následně by mělo dojít k soutěžení dodavatele díla. Vedení města se totiž rozhodlo zakázku rozšířit a obnovit celý objekt včetně čtvrtého nadzemního podlaží, se kterým se nejprve nepočítalo. Kdo chce více muziky, musí ale vynaložit více peněz. “Město původní úvěr, který byl ve výši 12 milionů korun, změnilo na úvěr 25 milionů korun. Je to právě s ohledem na rozšíření zakázky a na pokrytí celé investiční akce,” uvedl starosta města Petr Hájek.

Úvěr bude splácen z nájemného nových uživatelů bytů. Těch mělo být podle původního zadání jednadvacet. V souvislosti se zvětšením objemu prací bude jejich počet navýšen na 27. Pokud nedojde k žádným komplikacím, mohli by stavbaři budovu opustit do konce roku 2019.