ČESKÁ TŘEBOVÁ – Vyvěšení oznámení o ukončení provozu krematoria v České Třebové ze strany provozovatele vzbudilo v uplynulých týdnech zájem veřejnosti. Prohlídky objektu pohřební služby ze strany města a městské společnosti, která má provoz od prvního dubna převzít, se již uskutečnily. V současné době probíhá přejímka objektu pohřební služby od stávajícího provozovatele.

“Už v tomhle okamžiku můžeme říct, že mezi 1. dubnem a 1. květnem bude objekt uzavřen. To znamená dejme tomu měsíc, kdy proběhnou nejnutnější úpravy obřadní síně a kanceláře pohřební služby,” přiblížil Josef Kopecký, místostarosta města. Obyvatelé města se v tomto období budou muset obrátit na jiné pohřební služby v okolí a to včetně obřadu, který by se vzhledem k uzavření obřadní síně nemohl konat v České Třebové. “Nejbližší je samozřejmě Pohřební služba v Ústí nad Orlicí, kde je domluvená jakási spolupráce a ty pohřební služby, nebo resp. Pohřební služba v Ústí nad Orlicí je připravená na ten nápor těch zájemců,” dodal Zdeněk Řehák, jednatel městské společnosti. “Nicméně od 1. května, ať už to bude v jakékoliv variantě, bude v kanceláři nahoře v krematoriu sedět člověk, který bude sjednávat pohřby, bude sjednávat kremace a bude sjednávat také obřady,” doplnil Josef Kopecký.

Jak dlouho bude krematorium odstavené závisí na servisní prohlídce kremační linky jejím dodavatelem. Ta se má uskutečnit koncem března. “Na základě téhleté zprávy se potom uvidí jestli se pustíme do rekonstrukce současné pece nebo pořídíme pec úplně novou,” sdělil nám Josef Kopecký. “Pokud se bude dělat jenom nějaká rekonstrukce, částečná, tak ten provoz bude zajištěn rychleji, pokud bude potřeba výměna komplet toho zařízení, tak bude samozřejmě ta odstávka delší,” řekl Zdeněk Řehák. Městská společnost má také v plánu zajištění telefonního čísla, na které by se mohli zájemci obracet s případnými dotazy.