ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Zasedací místnost místní pobočky Nemocnic Pardubického kraje byla dějištěm představení zmodernizovaného angiografického pracoviště. Projekt byl z drtivé většiny financován z evropských fondů. “Angiografické pracoviště stálo 12 milionů korun. Z velké části to byly investice z regionálního operačního programu, kde se nám na poslední chvíli podařilo dojednat to, že evropské fondy zaplatily celou investici bez spoluúčasti Pardubického kraje,” řekl hejtman Pardubického kraje Martin Netolický. “Ty práce na investici byly velmi hektické, protože času na realizaci veřejné zakázky bylo relativně málo,” sdělil OIK TV generální ředitel Nemocnic Pardubického kraje Tomáš Gottvald. Nemocnice se na financování podílela částkou ve výši půl milionu korun.

Angiografické pracoviště tak získalo nový přístroj, který umožňuje provádět vyšetření cév a neurointervenční zákroky. “Tento přístroj je určený na vaskulární intervence, to znamená zákroky na cévách. My tady děláme jak zprůchodňování cév, tak jejich uzavírání,” uvedl primář radiodiagnostického oddělení Orlickoústecké nemocnice Karel Nedvěd. “Já jsem moc rád, že máme tyto přístroje v místě, že jsme postoupili o generaci v kvalitě zobrazení,” doplnil ředitel Orlickoústecké nemocnice Jiří Řezníček. “Sebelepší přístroj pokud nemá kvalitní tým lidí, kteří s ním umí pracovat, tak je nevyužitý. Já bych si proto moc přál, aby tady v nemocnici takový kvalitní tým lidí byl,” připomněl důležitost lidského faktoru náměstek hejtmana Pardubického kraje Roman Línek.

Zmíněný tým má za sebou přes tři tisíce vaskulárních intervenčních výkonů. Ty byly provedeny na starém zařízení, které bylo vyměněno po třinácti letech.