Česká Třebová – Kompostárna v Třebovici, která funguje nedaleko skládky komunálního odpadu téměř tři roky, poprvé otevřela své brány veřejnosti. Stalo se tak v rámci Mezinárodního týdne kompostování, který probíhal od 4. do 10. května.
„Je to mezinárodní akce, která už vznikla před třiceti lety v Kanadě a postupem času se dostala k nám do Evropy,“ vysvětlil Josef Halbrštát, vedoucí odpadového hospodářství Eko Bi s.r.o.
Návštěvníci se mohli během dne otevřených dveří seznámit s celým procesem výroby kompostu a odnést si zdarma pytel hotového produktu. „Lidi si můžou přijít, nakopat si pytel, zdarma si ho odvezou domů a můžou si ho na svý zahrádce vyzkoušet, jak vlastně to funguje, to hnojivo,“ doplnil Halbrštát.
Kompost vzniká ze směsi trávy, listí, drcených větví a kalů, které dodávají živiny. Vše se v přesném poměru promíchá do tzv. zakládky, která se provzdušňuje a udržuje při teplotě okolo 70 °C, aby se zničily choroboplodné zárodky i semena plevelů. Celý proces trvá přibližně tři měsíce, poté kompost dozrává a je připraven k použití.
Kompostárna byla slavnostně otevřena v červnu 2022 a loni, kdy se s prodejem začalo v březnu, si lidé odvezli 266 tun kompostu. Letos je to už 191 tun. „Jsme začali v loňským roce poprvé prodávat kompost a byl jsem překvapenej, že se toho prodalo poměrně hodně. A v letošním roce se ten prodej navýšil,“ uvedl Halbrštát.
O kvalitní kompost je zájem nejen mezi místními obyvateli. „Jezdí sem i z Dolní Dobrouče, z Ústí nad Orlicí, od Svitav, takže už se to poměrně jakoby už rozkřiklo,“ dodal vedoucí odpadového hospodářství. Mezinárodní týden kompostování si klade za cíl upozornit na význam kompostáren při zpracování bioodpadu a jeho opětovném využití jako hnojiva pro půdu.