ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Takzvaná královna sportu – atletika – vystřídala dlouholetou tenisovou tradici v Ústí nad Orlicí. S tímto nápadem přišel manažer mítinku Vladimír Vaněk. “Já si myslím, že je ta změna pozitivní. Ten tenis jsme dělali dlouho, poslední 2, 3 roky to tak mírně stagnovalo a já jsem se v podstatě vrátil ke sportu, na kterém jsem vyrostl a kterému jsem se sám věnoval. K atletice. A myslím si, že to dopadlo dobře,” prozradil Vladimír Vaněk. “V Ústí je atletika historicky tradičním sportem, má zde kořeny a vnímal jsem, že i dostatečné množství diváků tuto myšlenku přijalo za svou a já se těším, že jsme založili novou tradici, a že společně se společností Rieter v tomto budeme pokračovat,” dodal starosta města Petr Hájek.

Necelá tisícovka diváků sledovala provedení jednotlivých disciplín v podání předních nejen českých, ale i zahraničních závodníků. Ti dorazili ze Slovenska, z Indie a Ukrajiny. Indové ovládli stupně vítězů netradičního závodu v běhu na 300 metrů. “Po konzultacích s těmi předními závodníky, to znamená se Zuzanou Hejnovou a Pavlem Maslákem, jsme se rozhodli udělat ty závody na 300 metrů a přivítala to nakonec i výprava atletů z Indie, která je tady v Česku na nějakém dlouhodobém soustředění. Ti měli zájem právě o to, aby mohli závodit na trati 300 metrů,” sdělil nám Vladimír Vaněk. Pro druhé místo si v závodu na 300 metrů doběhl Pavel Maslák s časem 32 vteřin a 83 setin. “Já jsem čekal, že ten Ind poběží kvalitní čas, protože má rychlý dvoukilo tento rok, i osobák na světě co běžel, takže jsem čekal, že já mu třeba uteču první dvoukilo, a pak mě bude tahat spíš on. Takže jsem to očekával,” prozradil Pavel Maslák.

Překážkový závod žen na 300 metrů ovládla Zuzana Hejnová. Ta si pro první místo doběhla za 39 vteřin a 61 setin. “Běželo se mi tady dobře, i když jsem si představovala, že poběžím trošku rychleji, ale vzhledem k tomu, že jsem po soustředění, tak jsem spokojená,” řekla Zuzana Hejnová. V disciplíně vrh koulí se o nejlepší výkon, 20,65 metrů, postaral Pavel Staněk.

Mezi oštěpařkami byla jednou z favoritek držitelka světového rekordu Barbora Špotáková. Nakonec s hodem 59 metrů a 20 centimetrů skončila na druhém místě. “Nebylo to ideální, no. Prostě jsem trošku víc unavená, než by na závod bylo dobrý, ale já si myslím, že těch 59,20 metrů není žádná ostuda a jako mítink byl perfektní a výborní diváci,” sdělila nám Barbora Špotáková. První místo si o třináct centimetrů delším hodem zasloužila druhá favoritka Nikola Ogrodníková. “Teď jsem měla takovou delší pauzu, protože jsem měla takový zdravotní omezení, tak jsem ráda, že jsem to ve zdraví přežila. Jinak ta atmosféra byla moc fajn,” prozradila Nikola Ogrodníková. Trenér vítězky Nikoly Ogrodníkové, Vítězslav Veselý, získal první místo v hodu oštěpem mezi muži s výkonem 78,97 metrů. “Mě se to líbilo. Radši mám míň lidí a když to prostě trošku odsýpá a jak říkám, pak byla jenom škoda, že to aspoň neodletělo za tu osmdesátku,” dodal Vítězslav Veselý.

Skoky do dálky ovládli ukrajinští atleti Serhiy Kruk a Anna Nelepa. Součástí programu byly i závody v běhu na 100, 200, 800 a 1 500 metrů. Nechyběly ani dětské závody na 60 metrů.