foto: Pardubický kraj

PARDUBICKÝ KRAJ – Krajský zásobovací štáb v pátek odpoledne shrnul stav zásobování z centrálního skladu do území. Na skladě v Chrudimi je dnes 1100 litrů dezinfekce na ruce a přes 400 litrů dezinfekce na podlahy. Sklady dnes čeká první velký závoz ze státních dodávek. Celkově bude dnes na chrudimský sklad dovezeno 26,5 tisíc respirátorů FFP2, dalších 10 tisíc získal kraj z objednávky Plzeňského kraje. V sobotu ráno bude zahájena distribuce na mezisklady a následně na obce s rozšířenou působností.

„Z prvního letadla, které přistálo v pátek v Praze, připadá na náš kraj 26,5 tisíce respirátorů kategorie FFP2 a dalších 10 tisíc jsme získali díky objednávce kolegy Bernarda z Plzeňského kraje. Další velké dodávky očekáváme v příštích dnech. V tuto chvíli nevíme, jak dlouho budou tyto zásilky organizované, a proto vytvoříme jistou železnou zásobu v podobě 10 procent z každé dodávky. Nevíme, kdy bude potřeba nárazově větší odběr těchto respirátorů, ale i dalších ochranných pomůcek,“ uvedl hejtman Martin Netolický s tím, že již včera byly z centrálního skladu distribuovány například ochranné pláště a dnes devět tisíc rukavic. „Plynule pokračuje také výroba dezinfekce, a to jak na ruce, tak na podlahy. V pátek odpoledne máme na skladě 1100 litrů dezinfekce na ruce a 440 litrů dezinfekce na podlahy a pokračujeme dále,“ sdělil hejtman.

Vzhledem k očekávaným velkým zásilkám je nutná maximální součinnost všech článků v distribučním řetězci. „Chci požádat nejen obce s rozšířenou působností, ale každého starostu a starostku obcí v našem kraji, aby byli připraveni umožnit zásobování i během víkendu bez ohledu na denní dobu. Chceme, aby se vše dostalo do území co nejdříve,“ řekl hejtman Netolický.

foto: Pardubický kraj

Kraj přijímá i dary soukromých subjektů

V průběhu pátečního odpoledne převzal hejtman Martin Netolický od zástupců vietnamské komunity v Pardubicích 250 textilních roušek pro zdravotníky v regionu. Stejné množství roušek bylo předáno také Zdravotnické záchranné službě Pardubického kraje. Pomoc v podobě ochranných brýlí, plášťů a rukavic nabídla také společnost CEMEX z Prachovic. „Společnost ze svých zásob dodala do Chrudimské nemocnice 40 kusů ochranných brýlí a obleků, 400 čepců a 40 pracovních rukavic. Za všechny tyto dary, i když se mohou zdát jako drobné, děkujeme,“ řekl hejtman Martin Netolický.