foto: Jaroslav Habrman

ÚSTÍ NAD ORLICÍ / TATRANSKÁ LESNÁ – Dlouholetá spolupráce orlickoústecké umprumky a partnerské školy v Prešově neustává ani v letošním školním roce. Plenér žáků výtvarných oborů hostila v uplynulém týdnu malebná lokalita Tatranské Lesné a jeho 15. ročník si nenechal ujít stejný počet mladých výtvarníků z ústecké školy.

Pestré počasí

Vedoucí uměleckých oborů Jaroslav Habrman, který spolu se šéfem grafiků Bohuslavem Špačkem své svěřence každoročně doprovází, hodnotil slovenský týden znovu pozitivně. Už jen výčet míst, kde stihli umělci tvořit, dává tušit nabitý program. „Navštívili jsme všechna významnější místa v Tatrách – Štrbské pleso, Starý Smokovec, Tatranskou Lomnici i Tatranskou Javorinu,“ vypočítal Jaroslav Habrman, který umělecké obory školy vede od jejich založení.

Rozmary počasí tentokrát studenty a jejich pedagogy nešetřily. „Zažili jsme je opravdu pestré, občas slunce, většinou chladno, místy déšť a vítr, pouze poslední den se dostavilo pravé babí léto,“ konstatoval Jaroslav Habrman a dodal: „Studenti se ale nenechali odradit, za svědomitou práci je musím pochválit. Přibližně třicet vybraných prací pošleme na Slovensko, v Prešově by měly být ještě na podzim prezentovány.“

Příští rok už nejspíš ne

Na umprumce by ve spolupráci, která kromě plenéru zahrnovala také společné výstavy v Prešově i Ústí, rádi pokračovali. Partnerská škola se ovšem důsledkem reforem středoškolských oborů na Slovensku dostala do složité situace a je velmi pravděpodobné, že letošní jubilejní plenér byl zároveň posledním. „Podle posledních informací naší partnerské škole její zřizovatel bez náhrady zrušil umělecké obory a v plenérech již nebude možné pokračovat, což nás pochopitelně mrzí,“ posteskl si vedoucí uměleckých oborů SŠUP.

Mgr. Jan Pokorný