ČESKÁ TŘEBOVÁ – Každá mince má dvě strany. To přeneseně platí i o lidském životě. Ten začíná narozením a končí smrtí. A zejména o těchto dvou pólech pojednává výstava, která je v současné době k vidění v Městském muzeu Česká Třebová.

Vernisáž výstavy pod názvem “Od košilky k rubáši aneb narození a smrt v české lidové kultuře” byla zahájena vystoupením pěveckého sboru Kajetánek. Následně se příchozí mohli pustit do zkoumání jevů, předmětů a zvyků souvisejících s příchodem na svět a odchodem z něj.

V oddílu věnovaném narození a šestinedělí si návštěvníci měli možnost prohlédnout například kufřík českotřebovské porodní báby Cecílie Záleské. “Která se narodila v roce 1880 a od roku 1910 tady praktikovala své řemeslo a pomohla na svět snad tisícovkám dětí. Tento kufřík je opravdu unikátní a troufám si říct, že byl u toho, když přicházel na svět nejeden z našich předků,” sdělila OIK TV ředitelka Městského muzea Česká Třebová Jana Voleská.

Nejeden z našich předků také v minulosti strávil první týdny života takzvaně v koutě za koutní plachtou. “Byla ušitá z bílého plátna a byla zdobená masivní výšivkou. Ta výšivka byla nejčastěji červené barvy, protože červená signalizovala štěstí a ochranu,” vysvětlila kurátorka výstavy Soňa Krátká.

Další část expozice pojednává o zvyklostech spjatých s křtinami. Každému z nás je vyměřen čas, stejně jako tomuto příspěvku, a tak se přesuňme k tématu odchodu z tohoto světa. Ten byl ohlašován zvoničkou.

Rozloučení se zesnulým dříve probíhalo tak, že zhruba první tři dny po skonu zůstával doma se svými blízkými. Na českotřebovsku měl další průběh osobité rysy. “Když se vynášela rakev s nebožtíkem z domu, tak ji dva muži, kteří rakev nesli, ve dveřích rituálně třikrát položili do tvaru kříže, tím se vlastně nebožtík rozloučil s tím domovem,” uvedla ředitelka Městského muzea Česká Třebová Jana Voleská.

Ani po samotném pohřbu však nebylo všem rituálům učiněno za dost. “Když se takhle pozůstalí vrátili zpátky domů, tak bylo potřeba vlastně po těch třech dnech, kdy měli doma nebožtíka, tu domácnost obřadně vyčistit, vykropit, nebo vykouřit nějakou směsí koření, aby se ta domácnost pro jistotu očistila,” doplnila kurátorka výstavy Soňa Krátká.

Expozice je v Městském muzeu Česká Třebová k vidění do 10. listopadu.