LANŠKROUN – Z ulice Janáčkova vyšel průvod složený z členů místního sboru dobrovolných hasičů, představitelů města a dalších hostů. Opomenout bychom neměli ani kapelu dechové hudby, která šla v čele a dávala všem na vědomí, že se koná něco mimořádného.

Procesí postupně prošlo místy, kde v průběhu let sídlil Sbor dobrovolných hasičů Lanškroun. Celá pouť byla zakončena na nádvoří zámku. V jeho sousedství se totiž odehrál hlavní program oslav 150. výročí založení sboru, jenž ve městě s renesanční radnicí působí dodnes. “Náš sbor v tuto chvíli čítá 78 členů. 24 členů je mladých hasičů. Další speciální skupinou je skupina výjezdové jednotky, která v tuto chvíli čítá 18 členů,” sdělil OIK TV starosta SDH Lanškroun Vladislav Kristek.

Při podobných příležitostech obvykle nechybí dary. Ty byly starostou města Radimem Vetchým předány v podobě nového praporu a vozu. “Který byl dlouhodobým požadavkem našich hasičů a dnes za pomoci rozpočtu města a dotací byl hasičům slavnostně předán,” uvedl starosta města Radim Vetchý.

Právě i toto vozidlo by mělo hasičům usnadnit naplňování jejich poslání a práce. “Je to od klasických zajišťování požárů, dopravních nehod, technických pomocí, jako je odstraňování stromů, spadlé střechy, úklid po povodních, spolupráce při povodních,” vypočítal některé z prováděných činností starosta SDH Lanškroun Vladislav Kristek.

K vykonávání všeho jmenovaného a také spolkové činnosti musí mít sbor dostatečnou základnu. Tuto skutečnost ve svém blahopřání vyzdvihl starosta města. “Aby se jim samozřejmě dařilo, aby se jim dařilo vychovávat nástupné generace mladých hasičů, kteří převezmou tu štafetu u hadice,” popřál starosta města Radim Vetchý.

Požárnický potěr, který se návštěvníkům předvedl v akci, by měl navázat na své předchůdce. Osm z nich převzalo pamětní medaili za příkladnou činnost v oblasti požární ochrany a rozvoj hasičstva v Lanškrouně.

Po skončení oficiální části programu si zájemci mohli prohlédnout vystavenou techniku, a to jak současnou, tak historickou.