ČESKÁ TŘEBOVÁ – První ročník interaktivní akce s názvem “Budoucnost je na železnici” měl za cíl seznámit žáky, studenty a širokou veřejnost s životem na české železnici ve 21. století. V pátek akci navštívilo přibližně 180 žáků. V sobotu byly dveře otevřené veřejnosti.

V budově Vyšší odborné školy a Střední školy technické si organizátoři připravili různá stanoviště. “Mohou vidět ukázky modelové železnice. Mohou si prohlédnout simulátor lokomotivy a zajezdit si na něm. Mohou si vyzkoušet obsluhu dopravního sálu a prohlédnout si i naše nové centrum IT a elektrotechniky,” prozradil ředitel školy Jan Kovář. Jedno ze stanovišť bylo zaměřené na logistiku, kde zájemci pod dozorem plnili různé úkoly. Seznámeni byli i s dopravním sálem, kde si mohli vyzkoušet například přehození výhybky. “Tady simulujeme dopravu, vlastně jak se hýbou vlaky mezi stanicemi. Je to jakoby zabezpečování vlakové cesty, to znamená, že vlastně tady přestavujeme výhybky a návěstidla,” přiblížil Vojtěch Bönsch, student 2. ročníku.

Druhá část akce probíhala na vlakovém nádraží. V prostoru před budovou byla vystavena technika drážních hasičů. Jedna kolej na nástupišti pak patřila ukázce hnacích vozů několika dopravců. “Ukazuje se, že Česká Třebová je stále významným místem pro železnici a naše bývalá železniční průmyslovka, dneska VOŠ a SŠT, se vrací k tomu základu, který zde byl vždy. To znamená železniční profese,” řekl hejtman Pardubického kraje Martin Netolický. “Obdivuji na tom to, že se soukromí dopravci dokázali dohodnout a takovou akci připravit. A pochopitelně, že jakmile se něco připravuje pro žáky a studenty, tak tyto akce mají moji obrovskou podporu,” doplnila starostka města Magdaléna Peterková.