foto: Silvestrovský ohňostroj, zdroj: webové stránky města Č. Třebová

ČESKÁ TŘEBOVÁ – Jak proběhla silvestrovská noční služba na městské policii, se Vám pokusím přiblížit v následujícím komentovaném výčtu událostí.

17:45  Kontrola odpaliště ohňostroje

Tak jako předchozí rok byla městská policie pro zajištění ohňostroje „posílena“ o dobrovolné hasiče, odpaliště bylo vymezeno páskou tak, aby bezpečnost příchozích nebyla odpálením pyrotechniky ohrožena.

18:00  Slavnostní ohňostroj

Téměř zaplněné náměstí sledovalo projev paní starostky a následný ohňostroj doplněný reprodukovanou hudbou, viditelnost výborná, vše proběhlo v pořádku, žádná následná škoda nebyla zjištěna.

18:55  Zábavná pyrotechnika

První telefonické oznámení poslalo strážníky na Felixovu ulici, kde má docházet k odpalování zábavné pyrotechniky. Ačkoliv naše město nemá tuto problematiku upravenu obecně závaznou vyhláškou, která by i tak měla na 31.12. stanovenou výjimku, hlídka vyjíždí na místo zjistit stav věci, nikoho zde však již nezastihuje.

19:10  Oslava na hokejbalovém hřišti

Další oznámení a výjezd na hokejbalové hřiště, kde si přímo na ploše za zvuků reprodukované hudby uspořádala skupina mládeže improvizovanou diskotéku. Po domluvě uznávají, že se nejedná o nejvhodnější místo a hřiště opouští.

19:20  Partnerské neshody

O pomoc strážníky žádá žena, která měla obavu z bývalého přítele, který jí telefonicky oznámil, že jí chce navštívit. Po zjištění, že se na místě před domem nachází hlídka městské policie, od návštěvy upouští, čímž nepřímo potvrzuje, že obavy paní nebyly zcela liché.

19:38  Párty na Studené hůře

Stížnost majitele nemovitosti na Studené hůře, na jehož pozemku a bez jeho svolení začala silvestrovská párty skupiny mladých lidí. Strážníci na místě zjišťují organizátory, z místa je vykazují a čekají až do jejich odchodu.

21:10  Semanínská ulice

Preventivní kontrola Semanínské ulice, návštěva tzv. „kachlíkového“ domu a výměna informací se správcem Naděje, zjištění, že i v této lokalitě jsou oslavy příchodu Nového roku v plném proudu.

21:14  Zaběhnutý pes

První z několika oznámení následujících dní nás žádá o pomoc při pátrání po zaběhnutém psu v místní části Parník, na vině je pyrotechnika, hlídka provádí kontrolu uvedené lokality, psa se nedaří nalézt. (Pes se sám vrátil domů následujícího dne.)

21:20 – 00.00   A zase ta pyrotechnika

Série výjezdů na signály ze zabezpečovacích zařízení provozoven v centru města, nezjištěna žádná způsobená škoda, různých výbuchů a jiných efektů je však všude požehnaně.

00:04  Konflikt hrozící potyčkou

Další telefonické upozornění na skupinu nevhodně se chovajících mladíků na ul. Bří Čapků, kteří se chystají vyřešit svůj konflikt použitím fyzického násilí. Po příjezdu hlídky zjištěn klid, účastníci potyčky se již na místě nenacházeli.

01:03  Zapálený kontejner

Doutnající kontejner na Masarykově ul. v tzv. „čtverci“ je cílem dalšího výjezdu, z kontejneru se intenzívně kouří, na místo jsou přivoláni hasiči z JSDH, kteří provedou likvidaci požáru ještě v jeho zárodku. Vzhledem k tomu, že tak žádná škoda nevznikla, nepátráme ani po jeho příčině a z místa odjíždíme.

01:41  Podezřelé zvuky na DPS

Další z řady přijatých žádostí posílá strážníky do „žluťáku“ na Masarykovu ul., kde se mají ozývat podezřelé zvuky (ťukání), kterými se prý někdo snaží přivolat pomoc. Na místě spolu s oznamovatelkou provedena kontrola objektu i konkrétních spolubydlících s negativním výsledkem.

06:05  Agresivní mladík

Žádost o zklidnění mladíka na diskotéce v klubu Audio v ul. U Teplárny, který pravděpodobně pod vlivem alkoholu odmítal opustit prostory provozovny a začal napadat ostatní hosty i personál. Po zjištění, že na místo vyráží městská policie, vyklidil pole a z místa utekl, k žádnému zranění tak nedošlo.

07:00  Konec noční směny

Jak je vidět, silvestrovská služba podle očekávání patřila k těm náročnějším, které jsme během roku absolvovali. Jsem rád, že i přesto ji kolegové zvládli a úspěšně nás tak posunuli do roku 2019.

Petr Baláž, zást. velitele MěP