DOLNÍ ČERMNÁ – 30-ti let se dožil Mezinárodní folklorní festival “Čermenské slavnosti”. Mimo českých se při jubilejním ročníku ukázaly také soubory ze Slovenska, Slovinska a Itálie.

Dvouhodinový galaprogram začal představením souborů a poděkováním dlouholetým organizátorům. “Byť zazní většinou pouze jednotlivci, jako jména, ale bez dobrého kolektivu a řad podporovatelů včetně Městyse Dolní Čermná, tak by pořádání této akce nebylo možné,” řekl pro OIK TV hlavní organizátor Petr Ryba.

Ale možná málokdo ví, že tento festival založil folklorní soubor z Ústí nad Orlicí. “Jaro bylo kdysi dávno folklorní soubor Družba, který byl založený v roce 1965. Ten byl vpodstatě zakladatelem Čermenských slavností. První ročník měl ještě v patronaci folklorní soubor Jaro z Ústí nad Orlicí a později festival převzal folklorní soubor Jitřenka,” řekl pro OIK TV člen forlklorního souboru Jaro z Ústí nad Orlicí, Petr Baláš.

Místní soubor Jitřenka také mimo zajištění pořadatelství celého festivalu i sama vystupuje. Dlouholetým vystupujícím je také folklorní soubor Jánošík ze Slovenského Svitu. Další zahraniční vystupující přijel ze Slovinska. Folklórní skupina Rogoznica vznikla v roce 2005. Posledním zahraničním vystupujícím byla lidová skupina „Manghín e Manghina“. “Jedná se o italský soubor z městečka Galiatte, což je nedaleko Milána. Tito lidé jsou mi nesmírně sympatičtí. Jejich věkový průměr odhaduji kolem 65 let. tak dobrosrdeční a vstřícný soubor jsem dlouho nezažil,” dodal Ryba. Soubor svou činností zkoumá zvyky z osmnáctého století, aby je zachoval jako živé tradice, které by jinak zmizely. V programu ani nechyběl orlickoústecký folklorní soubor Jaro.

Doprovodným programem se staly stánky s nejrůznějšími lidovými řemeslnými výrobky, které byly v obležení dětí i dospělých.