ČESKÁ TŘEBOVÁ – V budově VOŠ a SŠ technické se to hemžilo studenty. V hlavní roli byli jak současní, tak budoucí středoškoláci. Především pro ty druhé uspořádal Úřad práce 24. ročník přehlídky středních škol a zaměstnavatelů. “Je 38 vystavujících škol a 12 zaměstnavatelů z celého Orlickoústecka,” sdělila OIK TV ředitelka Úřadu práce Ústí nad Orlicí.

Současní žáci posledních ročníků základních škol si mohli prohlédnout prezentace vzdělávacích ústavů nabízejících studium nejrůznějších oborů. Váhající školáci mohli přihlédnout k situaci na trhu práce. “Zdejší region je převážně technický, takže jakýkoliv technický obor určitě student neprohloupí,” uvedla Vladimíra Lesenská. “Žákům základních škol bych doporučil, aby si vybírali obor podle toho, jak škola, která jim připadá zajímavá, má návaznost na výrobní praxi. To znamená, zda žáci této školy docházejí na stáže do firem či tam přímo vykonávají odborný výcvik,” doporučil radní Pardubického kraje zodpovědný za školství Bohumil Bernášek.

Někteří budoucí středoškoláci mají o svém dalším studiu jasno, jiní nikoli. “Já ještě pořád nevím,” řekl jeden ze školáků. “Koukám se na sociálně-správní činnost a pedagogickou,” doplnila jedna z budoucích středoškolaček. “Máme vybranou školu v Ústí nad Orlicí a teď mě zaujala jedna soukromá škola,” uzavřela další studentka.