PARDUBICE – V rámci slavnostního předávání Zlatých křížů II. stupně pro dobrovolné dárce krve předal hejtman Pardubického kraje Martin Netolický také jedno z nejvyšších krajských ocenění Medaili hejtmana. Tu z jeho rukou převzal několikanásobný mistr světa v hasičských soutěžích TFA Lukáš Novák.

„Lukáš Novák je podle mého názoru jeden ze vzorů, kterých bychom si měli vážit, a to nejen kvůli jeho hasičskému povolání, ale také pro jeho příkladnou reprezentaci České republiky a Pardubického kraje ve světě,“ uvedl hejtman Martin Netolický. Vzhledem k tomu, že je také dárcem krve a dárcem kostní dřeně, rozhodli jsme se spojit jeho ocenění právě s předáváním Zlatých křížů II. stupně,“ dodal Martin Netolický.

Lukáš Novák je mistrem světa TFA z let 2009, 2010, 2012 a 2015. Mistr Evropy z let 2008 – 2012 a 2014 – 2015. Samotná soutěž TFA vznikla v zámoří v 90. letech z původní ukázky hasičského zásahu. V průběhu let se stávala soutěž stále populárnější a přenesla se až do Evropy či Austrálie. V Pardubickém kraji patří mezi nejpopulárnější závod na Andrlově Chlumu. Mezi povinné prvky tohoto závodu patří běh na více než 50 metrů s hasičskými hadicemi, 80 úderů obouručným kladivem do konstrukce, běh tunelem s 20 kilogramovým závažím, transport figuríny tzv. Raitekovým úchopem na vzdálenost 60 metrů. Po překonání dvoumetrové bariéry pokračují závodníci v běhu po schodech až na plošinu rozhledny. Každý závodník absolvuje disciplíny v předepsané výstroji. Tedy v triku, kompletním třívrstvém zásahovém obleku včetně odnímatelných vrstev, přilbě, zásahových rukavicích, sportovní obuvi a s izolačním vzduchovým dýchacím přístrojem na zádech.

Medaile hejtmana byla zatím udělena čtyřem osobnostem. Jako první jí získal biatlonista Ondřej Moravec, kterého následovali předseda Prešovského samosprávného kraje Peter Chudík, ředitelka a primářka Rehabilitačního ústavu Brandýs nad Orlicí Michaela Tomanová a emeritní ředitel Gymnázia Dašická v Pardubicích Josef Kubát.