zdroj: Lanškrounské fórum

LANŠKROUN – Přetrvávající důvěra občanů Lanškrouna, která se projevila ve volbách na konci září, nás velice těší. Vnímáme ji nejen jako příležitost dál pracovat pro město, ale především jako odpovědnost vůči všem, kteří nám dali svůj hlas. Vážíme si i zpětné vazby a kritiky některých rozhodnutí. A s těmito pocity jsme vstoupili do povolebních vyjednávání s ostatními subjekty.

Postupně jsme se sešli se zástupci všech stran, které usednou v lanškrounském zastupitelstvu. Nejprve proběhla jednání s dosavadními koaličními partnery, tedy s hnutím ANO a 3PK – Pro prosperující Lanškroun. Následně jsme k jednání přizvali čtyři strany, které byly v uplynulém volebním období v opozici, tedy ODS, Demokratické fórum, Lanškroun – náš domov a Společně pro Lanškroun. Mluvčím těchto stran na jednání byl pan Jindřich Marek. Následně se nám podařilo domluvit jednotlivé schůzky se zástupci všech dosud opozičních stran. Zejména s uskupeními Lanškroun – náš domov a ODS byla jednání konstruktivní a i přes názorové rozdíly jsme věcně diskutovali o budoucnosti našeho města. Je ale patrné, že vzájemná nedůvěra přetrvává a v tuto chvíli by dle našeho názoru spolupráce v nejužším vedení města nebyla funkční a Lanškroun by kvůli vnitřním neshodám mohl začít stagnovat, místo aby se nadále rozvíjel. Rozhodli jsme se proto pro logickou variantu pokračování stávající koalice složené z Lanškrounského fóra, hnutí ANO a 3PK – Pro prosperující Lanškroun: “Důvěra, spolupráce a stabilní prostředí pro práci je přesně to, co město potřebuje pro realizaci projektů, které pozitivně přispívají ke kvalitě života v Lanškrouně. Před námi je mnoho úkolů a připravených projektů,” říká k dohodě Radim Vetchý.

Uděláme maximum pro to, aby i ostatní strany dostaly možnost účastnit se strategického plánování a měly možnost konstruktivně připomínkovat projekty a záměry vedení města. Pokusíme se neotevírat staré spory a začít spolupráci na úrovni zastupitelstva, výborů a komisí s čistým stolem tak, aby byla do budoucna možná spolupráce i v rámci nejužšího vedení města. Věříme, že půjde o snahu oboustrannou.

V nové sedmičlenné radě bude mít Lanškrounské fórum čtyři zástupce, hnutí ANO dva a 3PK – Pro prosperující Lanškroun jednoho. Lanškroun bude mít nadále dva místostarosty. Novinkou je, že oba budou neuvolnění. Městu se tím sníží výdaje na jejich odměnu.

V nejbližších týdnech a měsících se chceme zaměřit na tři záležitosti, o kterých se v předvolebním čase často mluvilo. Uděláme všechno pro to, abychom úspěšně dokončili jednání s novým dětským lékařem. Urychleně nastavíme systém šetření energiemi na městském úřadě, v městských společnostech a příspěvkových organizacích. Vnímáme i kritiku vyhlášky upravující pořádání akcí v lokalitě rybníků. Podrobíme ji proto širší diskuzi, kterou nabídneme i opozici a nastavíme pravidla tak, aby vyhovovala jak obyvatelům žijícím v okolí, tak provozovatelům a návštěvníkům akcí v této oblasti.

Lanškrounské fórum