foto: Pardubický kraj

PARDUBICE – Na základě žádosti ministra dopravy Martina Kupky uspořádal v pondělí hejtman Martin Netolický jednání s předsedou Zakarpatské oblastní rady Volodymyrem Chubirkem. Tématem bylo řešení situace Romů, kteří přichází v posledních dnech a týdnech do České republiky a žádají o azyl. Velká část z nich po vyplacení dávky pro uprchlíky z Ukrajiny Českou republiku opouští a o další pomoc nežádá.

„S panem předsedou Chubirkem a jsme v pravidelném kontaktu od vypuknutí války na Ukrajině, kdy jsme v prvních týdnech řešili převoz 30 kamionů s humanitární pomocí včetně léčiv a zdravotnické techniky. Byli jsme spolu v kontaktu také v rámci vzájemné informovanosti ohledně situace osob přicházejících primárně ze Zakarpatí, u kterých je důvodné podezření, že nejsou válečnými uprchlíky, ale snaží se v České republice či jiných unijních zemích získat pouze sociální dávky připravené pro válečné uprchlíky z Ukrajiny. Pan předseda mne informoval, že tyto skupiny jsou na Zakarpatí s velkou pravděpodobností organizované a motivované k cestě do České republiky,“ uvedl hejtman Martin Netolický.

Ten byl v průběhu víkendu v kontaktu s ministrem dopravy Martinem Kupkou, který hejtmana požádal o zprostředkování jednání právě s předsedou Chubirkem. „Panu ministrovi jsem slíbil přímé spojení na vedení Zakarpatské oblastní rady, aby bylo některé informace možné sdílet přímo a řešit je jak na ukrajinské, tak na české straně. Pan předseda Chubirko slíbil, že Zakarpatská oblastní rada je plně připravena pomoci České republice tak, aby nedocházelo k účelovému využívání pomoci pro válečné uprchlíky z Ukrajiny a zároveň je připravena jednat i o možném návratu těchto osob do místa jejich pobytu na Zakarpatí, kde v tuto chvíli neprobíhají žádné vojenské operace,“ řekl hejtman s tím, že nyní budou probíhat další intenzivní jednání jak na české, tak na ukrajinské straně. „Jsme ve shodě na tom, že jsme plně připraveni pomáhat lidem, kteří vlivem válečného konfliktu museli opustit své domovy a nemají se nyní kam vrátit. Právě pro ně vytváříme takové podmínky, aby se mohli začlenit do naší společnosti, získat zde pracovní uplatnění a vytvořit si zázemí,“ dodal hejtman Netolický.