zdroj: Pardubický kraj

PARDUBICKÝ KRAJ – Vojensko-historická akce Cihelna se v letošním roce uskuteční v nezvyklé podobě a milovníci vojenské techniky se tak místo do Králík přesunou k televizním obrazovkám. Pardubický kraj však našel řešení, jak ukázat co nejvíce lidem historická vozidla. Za podpory hejtmana Pardubického kraje Martina Netolického se uskuteční 15. srpna Spanilá jízda vojenské historické techniky.

„I přes nelehkou situaci se nám podařilo zorganizovat akci, která alespoň částečně nahradí milovníkům vojenské techniky populární Cihelnu a zároveň podpoří cestovní ruch na Králicku. Fanoušci historie se mohou těšit na dvě desítky vozidel. Ty vyjedou z Králík a přes Jablonné nad Orlicí, Žamberk, Letohrad,

Ústí nad Orlicí, Českou Třebovou, Lanškroun, Červenou Vodu, Dolní Moravu se vrátí zpět na náměstí v Králíkách. Jedná se o celodenní akci a věřím, že vozidla udělají divákům radost po celé trase,“ sdělil hejtman Martin Netolický.

Vozidla mají v plánu vyjet v 8 hodin a vrátí se v 18 hodin.  „Na trasu dlouhou 140 kilometrů se vydají dvě desítky strojů. Jedná se o kusy předválečné, válečné i poválečné. Kromě osobních vozidel se představí i motocykly nebo tahače. Pouze Tatra 141 vzhledem k jejím technickým možnostem absolvuje pouze trasu z Červené Vody do Králík,“ prozradil organizátor akce Martin Ráboň.

zdroj: Pardubický kraj