LETOHRAD – Český zahrádkářský svaz z Letohradu ve spolupráci s místním zahradnictvím pořádali již 7. ročník Zahrádkářského víkendu. Na své si mohli přijít malí i velcí návštěvníci. Akci zahájil předseda Českého zahrádkářského svazu Letohrad František Vencl. V úvodu představil smysl akce a program tohoto dvoudenního setkání. “Je to taková neformální akce pro relaxaci místních obyvatel, kteří se sem můžou přijít podívat na to co je zajímá. Mají tady občerstvení, můžou se pobavit,” řekl nám František Vencl, předseda ZO Českého zahrádkářského svazu.

V rámci doprovodného programu se jako první představila hudební skupina KIX. Okolní prostor zaplnily stánky. “Jsou tady šperkaři, drátkaři a umělecký kovář. Je tady i košíkář. To jsou takový ne snad profíci, že jo, ale je to jejich zájem, takže proto je tady rádi uvítáme a oni sem rádi jezdí,” dodal František Vencl. S chovem včel mohli zájemcům poradit i přítomní včelaři. Zároveň si návštěvníci mohli koupit květiny či sazenice v místním zahradnictví, na jehož pozemcích se i letošní Zahrádkářský víkend odehrával.

Zahájena byla také prodejní výstava obrazů místních výtvarnic. “Tady v našem skleníku je vystavených několik malířů, kteří jsou třeba z Český Třebový a můžou to být i začínající malíři nebo také mladé malíře tady máme. A vlastně ta tématika, ty květiny a ty zahrady je vlastně i na těch obrazech,” okomentovala Jana Zamazalová, členka zahrádkářského spolku a výtvarnice. Na obrazech se v největší míře nacházely květiny, ale k vidění byli například i domácí mazlíčci. “Já maluji nejraději květiny, protože ta zahrada je moje láska velká, ale já jsem dělala i keramiku, malovanou keramiku, takže na ní jsou hodně ty květiny. Můj život provází ta zahrada, ta příroda,” přiblížila nám Jana Zamazalová.

Návštěvníci mohli také shlédnout dětskou módní přehlídku na téma “Narozeninová oslava”, různá hudební či taneční vystoupení nebo se mohli zúčastnit snídaně v trávě.