ÚSTÍ NAD ORLICÍ (ČERNOVÍR) – Čtyřčlenná družstva si to v obci po roce znovu rozdala v rolování balíku slámy na čas. 11. ročník nabídl klání ve třech kategoriích.

Svou sílu a vynalézavost nejprve předvedli členové devíti mládežnických družstev. “Je to trať na 111 metrů s balíkem, který váží minimálně těch 100 kilogramů. Samozřejmě víme, že rozpětí v kategorii dětí je dost velké věkově a samozřejmě i silou, takže jsme to udělali na 2 kategorie, mladší a starší,” sdělil OIK TV ředitel závodu Matouš Pořický.

V mladší kategorii nakonec zvítězili “Plameňáci”. “My jsme za to hodně rádi, jen si myslím, že jsme tam udělali jednu malou chybu, ale jinak jsme to asi zvládli dobře,” zhodnotil člen vítězné sestavy Matyáš Vašků.

Mezi staršími celky byl nejrychlejší “OZO tým”. “Hlavně za to mohlo, že jsme prostě dobrý tým, ale soupeři byli také skvělí. Prostě jsme měli štěstí asi,” pokusil se odhalit příčiny vítězství svého družstva David Pořický.

Vrcholem odpoledne mělo být měření sil mužstev dospělých. Dva výběry dodali hasiči z Horní Čermné, které doplnili kolegové z Ústí nad Orlicí a Černovíra. Pětici zúčastněných uzavřel tým pod názvem “Havíři” z Libchav. Rolovalo se na trati dlouhé 222 metry. “Je i složitější co se týká zatáček a samozřejmě převýšení. A balík ten klasický, který vídáme všichni na polích, který má od těch 200 do 250 kilogramů,” uvedl k podmínkám ředitel závodu Matouš Pořický.

Nejrychlejšího času ve finále dosáhl “SDH Horní Čermná A”, který tak triumfoval už počtvrté v řadě. “Já si myslím, že na to recept ani nějak moc není, prostě jsme kluci z venkova a s balíky se vidíme skoro celé léto, takže si myslím, že ty balíky už tak nějak trochu známe,” poznamenal Bronislav Dušek.

Trochu už to sestava, která za sebou nechala “Havíře” z Libchav a “Hasiče Ústí nad Orlicí”, zná také v Berlíně-Neuköllnu, kam se opět vydá hájit barvy našeho regionu v obdobné soutěži.