zdroj: Pardubický kraj

PARDUBICKÝ KRAJ – „Tento seznam vedeme od roku 2012 po odborným dohledem našeho poradního orgánu z Muzea v přírodě Vysočina se sídlem v Hlinsku.  Výroba jabkanců je už desátým kulturním statkem, který je tu zapsaný. Zároveň upravujeme ty předchozí podle toho, jak se k nim připojují různé obce a jak se kde zvyky udržují,“ informoval předkladatel zápisu, 1. náměstek hejtmana Roman Línek.

„Pojmem jabkanec se v České Třebové označuje placka z bramborového těsta, která se plní tvarohem, v minulosti povidly, a nasucho peče na plátech kamen. Upečeny se následně mastí máslem a sype cukrem. Historie přípravy jabkanců v České Třebové je dlouhá a bývá spojována s poutěmi k románské rotundě zasvěcené svaté Kateřině,“ řekl hejtman a rodák z České Třebové Martin Netolický.

Na výroční den svaté Kateřiny – 25. listopadu – přicházela na bohoslužbu procesí poutníků. Místní obyvatelé pro ně chystali pohoštění v podobě jabkanců. Procesí se konala až do 30. let 20. století, po jejich skončení, ještě do 50. let, lidé ve výroční den svaté Kateřiny doma jabkance pekli. Postupně se však jejich příprava vytratila. V roce 1960 se skupina obyvatel rozhodla pečení jabkanců na konci listopadu obnovit. Myšlenka se setkala s velkým ohlasem a od roku 1961 se na svátek svaté Kateřiny v České Třebové začala pravidelně konat Jabkancová pouť. Od roku 1981 se o pečení jabkanců podle původní receptury a dodržování tradičního postupu stará Spolek od sv. Kateřiny.