ČESKÁ TŘEBOVÁ – V rámci Noci kostelů se v České Třebové konala celoměstská hra “Zachraňte Kateřinu”, tentokrát s podtitulem “Na ostří meče”. Během hry se mohli zájemci podívat i do otevřených kostelů a modliteben. Do příprav úkolů se zapojilo všech pět církví, které se v České Třebové nacházejí. Tam si mohli zájemci vyzvednout potřebné podklady a zahájit tak svou pouť po stanovištích. “Ty úkoly jsou většinou zaměřené ne na znalosti, ne na vědění, poznávání, ale víc na spolupráci, empatii, soucit a na vzájemnou pomoc,” prozradil kazatel Církve bratrské Rostislav Staněk.

Někde si účastníci museli vzájemně pomáhat, například když měli dostat vajíčko do ptačího hnízda na stromě. Jinde se vžili do role neslyšícího člověka a odezírali ze rtů. Na dalších stanovištích posílali pohledy známým nebo nosili na lehátku člena týmu. “Měli jsme přelézt lano, což se docela liší od minulého roku, protože minulej rok to byly jen takový nějaký logický úkoly a hádanky, takže tenhle rok do toho zapojili i takový fyzický úkoly.” “My jsme teprve začali, takže pocity máme dobrý. A úkol jsme nosili pingpongový míček na lžičce.” “Překvapilo mě to, jak to maj perfektně zorganizovaný. Akorát jsme strašně rychlý, já jsem doufal, že zabijeme spoustu času a my jsme za tři čtvrtě hodiny na posledním stanovišti.” Prozradili nám účastníci hry.

Za každý splněný úkol dostal tým jeden žeton, který je navedl na další místa k indíciím. “Když dají dohromady všechny indicie, tak můžou vyluštit tajenku, jestli je něco mocnějšího než to arogantní násilí,” dodal Rostislav Staněk.

Letošní hra nebyla zaměřená jako minulý rok na Kateřinu Alexandrijskou, ale na Jakuba Většího. “Protože tady ve Třebové máme nejen Rotundu sv. Kateřiny, ale také kostel sv. Jakuba a společné mají to, že oba dva byli sťati mečem,” doplnil Rostislav Staněk. Akce byla zakončená v parku Javorka, kde se všichni účastníci sešli a bojovali proti zlu. Dobro nakonec zvítězilo.