ČESKÁ TŘEBOVÁ – Prostranství před kašnou v ulici Na Splavě bylo dějištěm slavnostní události. Zástupci vedení města, lidé působící ve školství i obyvatelé se zájmem o historii přišli vzdát hold Gustavu Habrmanovi. Tedy českotřebovskému rodákovi, který byl v období první republiky ministrem školství a národní osvěty a následně ministrem sociální péče. “Musel se vyrovnat s otázkou menšinového školství, reformuje vysoké školství, ale například řeší i celibát učitelek, který ruší, učitelům ruší povinnou vojenskou službu,” vypočítala některé Habrmanovy zásluhy ředitelka Městského muzea Česká Třebová Jana Voleská.

Osobnost Gustava Habrmana bude v místech kde stál jeho rodný dům připomínat nový pomník. Ten odhalili starosta města Jaroslav Zedník a autor díla Petr Novák. “Toto je jeden z dluhů, který splácíme lidem, o kterých se mělo hovořit pořád. Je trošičku i na pováženou, že my jsme se k tomu připomenutí dostali po dvaceti letech, ale ten dluh jsme splatili,” uvedl starosta České Třebové Jaroslav Zedník.

Petr Novák, akademický sochař z Jaroměře, prozradil, jak pomník zakomponoval do prostoru, aby nepůsobil rušivě. “Jsem si všimnul, že tady je pěkná fontána od pana architekta Hájka, a tak mě napadlo, jakoby vyndat jeden z těch balvanů z té fontány a postavit ho před ni jako její součást,” sdělil OIK TV autor pomníku Petr Novák.

Zda bude památník součástí prostranství na dlouhá léta, bude záležet na střídání politických režimů, ale na slavnostní akt asi nikdy nezapomene pravnuk Gustava Habrmana Daniel Ebel. “Mám z toho obrovskou radost, že vlastně na místě kde se můj pradědeček narodil, že byl odhalen jeho pomník,” uzavřel Daniel Ebel, pravnuk významného českotřebovského rodáka.