ČESKÁ TŘEBOVÁ, ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Letní měsíce jsou spjaty s celou řadou venkovních aktivit, za nimiž mnozí lidé cestují na bicyklu. Cyklisté by však měli více dbát na bezpečnost svého dopravního prostředku. Zloději kol číhají na každou příležitost, jak majiteli dopřát neplánovanou procházku po svých.

Cyklistická sezóna dosahuje špičky v letních měsících a zvýšený výskyt provozu bicyklů právě může vést k nárůstu rizika jejich odcizení. Dostupné jsou údaje o krádežích za letní měsíce minulého roku, kdy bylo oznámeno 50 případů krádeží. Zloději kol využívají nepozornosti, případně nedbalosti majitelů tohoto dopravního prostředku. Pachatelé mají vytipovaná místa, do kterých se pro svou kořist vydávají.

Jsou jimi například vstupy do areálu koupališť, prostory na odkládání kol před obchodními domy a sklepní prostory domů. Někteří majitelé jízdních kol jsou si rizika odcizení vědomi a snaží se ho minimalizovat prostřednictvím různých bezpečnostních opatření. Důležité ale je, aby bylo zabezpečovací zařízení správně použito. Zloději kol číhají. Věnujte proto pozornost důslednému uzamknutí bicyklu. Pokud by Vám byl i přesto odcizen, neprodleně to oznamte na nejbližším obvodním oddělení Policie ČR nebo na bezplatnou linku 158.