ČESKÁ TŘEBOVÁ, ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Optimalizace dopravy, provedená jízdními řády společnosti OREDO v prosinci roku 2011, se moc nepovedla. Udělala zmatek v jízdních řádech a celkový objem dopravy v kraji navýšila tak, že by to letošní rozpočet neunesl. Pardubický kraj proto zavelel ke změně jízdních řádů. První, plošná změna, proběhne k 3. březnu.

Cestující si na nový systém zvykli a jízdním řádům se přizpůsobili. Stejně jako předtím starostové, se kterými byly připravované změny konzultovány, návrat před rok 2012 vylučují. Že ale změny nutné jsou, většinou potvrzují. Podle Jaromíra Duška je březnová změna první a největší. Kromě rušení nadbytečných spojů je cílem zredukovat víkendové, sváteční a prázdninové spoje, které jinak zajišťují dopravu dětí do škol. Další změny už jsou bez termínu. Následovat by měly postupně a zohledňovat požadavky starostů jednotlivých obcí a zástupců lokalit.

Co se týká Orlickoústecka, tam se od března žádné radikální řezy v jízdních řádech provádět nebudou. Proběhnou jen drobné úpravy v trasování a návaznosti časů. V rámci spojů, projíždějících Českou Třebovou je ohlášena změna u celkem 12 spojů, v Ústí nad Orlicí u 15 spojů. Od března se v Pardubickém kraji také zvyšuje cena autobusového jízdného, a to v průměru o pět procent.